För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Industrifacken vill höja lönerna. Höj blicken, säger vi!

Publicerad 2 nov 2015
Industrifacken ställer krav på höjda löner inför avtalsrörelsen och på arbetsgivarsidan oroas man för vad det kan innebära för svensk konkurrenskraft. Men för att på allvar hjälpa arbetsmarknaden måste parterna se mer än lönerna, säger Företagarnas Patrik Nilsson.
Industrifacken vill ha högre löner

Industrifacken vill ha ökade reallöner i avtalsrörelsen. 

– I de fall där avtalen innehåller lägsta löner ska den lägsta löneökningen vara 450 kronor, säger Martin Linder, förbundsordförande Unionen i en intervju med SvD.

Industrifacken anser att den nedväxling av löneökningstakten som klubbades i avtalet 2013 var balanserad, och de vill inte ha några kraftiga upp- och nedväxlingar av den nuvarande löneökningstakten.

Från Teknikföretagen är man inte förvånad över den nivå som begärs av fackförbunden, men man vidhåller att kravet är för högt, liksom kravet 2013.

Enligt Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen, har lönebildningen försämrat svensk konkurrenskraft sedan finanskrisen. Enligt honom måste Sverige växla ner kostnaderna för industrin eftersom de i dag ligger långt över andra länder i Europa.

– Det här är alldeles för högt. Jag har velat se en mer realistisk kravbild. Jag vill inte uttala mig om någon nivå men jag hade velat ha det mycket lägre, säger Weihe till SvD.

De måste lyfta blicken och se mer än lönerna när de förhandlar fram villkoren, säger Patrik Nilsson.

Av Företagarnas medlemmar är det drygt 40 procent som har kollektivavtal och som direkt påverkas av de nya kollektivavtal som ska förhandlas fram under 2016.  

Enligt Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Företagarna, är det viktigt att parterna i avtalsrörelsen inte sätter upp ytterligare hinder för jobbskaparna.

- Samhället och arbetsmarknaden har förändrats radikalt sedan 20 - 30 år tillbaka. Samtidigt har kollektivavtalen inte förändras nämnvärt. I kommande avtalsrörelse borde parterna ta ansvar för att anpassa avtalen till en modern arbetsmarknad. De måste lyfta blicken och se mer än lönerna när de förhandlar fram villkoren, säger Patrik Nilsson.

 

 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna