För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

"Riskerna med att anställa ökar"

Småföretag vinner på nya sjukskrivningslagen, det menar regeringen i debattartikeln på DN debatt 7/7. Det stämmer dessvärre inte. Ingen är vinnare på regeringens förslag. I stället är det en tävling om vem som förlorar minst, skriver Företagarnas vs Günther Mårder.
Publicerad 11 jul 2016

REPLIK. ”Småföretag vinnare på nya sjukskrivningslagen”, skriver regeringen på DN debatt (7/7). Det stämmer dessvärre inte. Ingen är vinnare på regeringens förslag. I stället är det en tävling om vem som förlorar minst, skriver Günther Mårder, vd Företagarna.

Att regeringen har förstått att det ursprungliga förslaget inte hållit tillräckligt god kvalitet är givetvis bra. Dessvärre är regeringens korrigeringar av ett i grunden illa utarbetat förslag mest kosmetika. Ett något högre fribelopp eller en tidsgräns för hur länge arbetsgivarens ansvar sträcker sig är en klen tröst för en företagare vars medarbetare drabbas av sjukdom eller skador. För regeringen blir dessa människor siffror i statistiken. För företagaren som sätter hela sin privatekonomi på spel när de anställer en person innebär det att man blir personligt betalningsskyldig när kollegan drabbas av sjukdom. För en arbetstagare är regeringens förslag skillnaden mellan att få en visstidsanställning eller att äntligen få den fasta anställning arbetstagaren längtat efter.

Det är välkommet att regeringen insett att arbetsgivaravgiften är ett stort problem för arbetsgivare som vill anställa fler. Att sänka arbetsgivaravgiften med 0,16 procentenheter, eller cirka 45 kronor per månad och anställd ter sig däremot snarast som ett hån. Redan i dag betalar arbetsgivare flera gånger om för sjukskrivningar genom arbetsgivaravgiften.

De stora problemen med regeringens förslag kvarstår trots korrigeringar i lagrådsremissen. Risken med att anställa – som redan i dag är hög – ökar avsevärt med regeringens förslag, genom företrädaransvaret kan en arbetsgivare bli personligt betalningsskyldig för en anställds sjukskrivning, samtidigt finns det inte möjlighet att överklaga beslutet eller ens veta skälet till sjukskrivningen.

Att arbetsgivare dessutom ska ta ansvar för allt en anställd gör privat blir till slut ett orimligt krav. Förslaget innebär ytterligare krav på anställda och skapar stora skillnader på arbetsmarknaden. Det är inte tillräckligt att vara kompetent, driftig och välutbildad, utan dessutom uppfylla fysiska krav. Rökare, överviktiga och skidåkare utgör alla en risk för arbetsgivaren.

Sammantaget är förslaget trubbigt och finesslöst och kommer att få stora konsekvenser för företag, individer och arbetsmarknad. Om regeringens förslag blir verklighet innebär det stora risker med att anställa. Regeringen skapar större skillnader på arbetsmarknaden, fler visstidsanställningar och färre jobb. Hur stämmer det överens om målet om Europas lägsta arbetslöshet 2020? Sveriges småföretag vill uppnå det målet, men regeringens förslag pekar mot en annan riktning.

Günther Mårder, vd Företagarna

Läs hela repliken här: Günther Mårder: ”Riskerna med att anställa ökar.”

Läs regeringens debattartikel här: Annika Strandhäll: ”Småföretag vinnare på nya sjukskrivningslagen”

Läs även: "Hälsoväxling hårt slag mot småföretagen"

Taggar
Fler nyheter från Företagarna