För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Vi granskar bankerna

Nej och åter nej. Storbankerna vägrar att låta sig intervjuas om villkoren på företagslån. Det är bara uppstickaren Danske Bank som vill berätta hur de jobbar för Företagaren.
Publicerad 16 sep 2015

Läs även: Råd till företagare som betalar för hög ränta 

Så svarade bankerna:

Nordea

"Vi särredovisar inte våra marginaler på företagskrediter eller våra upplåningskostnader. När det gäller riskbedömningen tittar vi alltid i första hand på återbetalningsförmågan hos kunden. När det gäller räntenivån är det en helhetsbedömning utifrån en rad faktorer, bland annat kundens relation till banken." Petter Brunnberg pressekreterare.

SEB

"I varje kundförhållande tillämpar vi individuell prissättning utifrån faktorer som risk, återbetalningsförmåga, säkerhet, affärsmix etc. Reporäntans utveckling är ju en faktor som påverkar vår prissättning. Riksbankens sänkningar av reporäntan har som syfte att bland annat öka investeringsviljan hos våra företag. Tyvärr har vi hittills sett en relativt låg efterfrågan på krediter från företagen." Lars Dahlberg företagsmarknadschef.

Handelsbanken

"Som jag förklarade häromdagen så har vi en decentraliserad organisation där det är våra 463 kontor i Sverige som avgör räntor, riskbedömningar och andra villkor i deras kundrelationer. Så vi väljer att tacka nej till att medverka i en intervju." Johan Wallqvist presschef.

Swedbank

"Ledsen att jag inte hört av mig tidigare. Jag har dessvärre inte haft någon direkt framgång här. Den kollega som du ska prata med har semester. Kan det vänta så länge? Om inte är jag rädd att du kanske får gå vidare och fråga någon annan bank." Anna Sundblad presschef.

Danske Bank

”Företag som beviljas lån till investeringar hos Danske Bank kan koppla lånen till olika marknadsräntor, exempelvis 90 dagars Stibor. Ett annat alternativ är för närvarande-ränta. Den är i högsta grad individuell och kopplad till säkerhet och rating. Jag skulle tippa att vi ligger i häradet 2–4 procent i utpris. Ett lån eller ett avbetalningskontrakt är nästan alltid billigare än checkräkning. För en checkräkningskredit tar Danske Bank ut en ränta på tre procent och en kreditavgift på två procent på krediter upp till 100 000 kronor.” Anders Gullesjö chef för Business Centre North.

Fler nyheter från Företagarna