För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Konkurser på rekordlåg nivå

Allt färre företag går omkull. Men experterna är oense om förklaringarna till de låga siffrorna.
Publicerad 9 dec 2015
”Sett över en längre tid har konkurserna fallit dramatiskt i Sverige”

Konkurserna är på väg mot ett bottenrekord. Efter en topp 2013 har allt färre företag tvingats packa ihop. Om trenden håller i sig kommer drygt 6 000 företag att gå i konkurs 2015. Det kan jämföras med bottenrekordet satt 2007 då strax under 5 000 företag gick i konkurs, enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC.

Men konkurserna ligger på en lägre nivå än 2007 om man tar hänsyn till att det finns betydligt fler bolag i dag (+46 procent 2007–2014, enligt Bolagsverket).

Det finns också olika åsikter om varför konkurserna har minskat: Morgan Hallén på advokatbyrån Vinge i Göteborg konstaterar att företagen gynnas av låga räntor i kombination med låg inflation.

– Företagen har inte drabbats av fördyringar. Kostnadssidan är uthållig, säger han.

Men Johan Hopstadius, presschef på UC, tror inte att det är räntorna som väger tyngst.

– Räntekostnaderna har varit låga under lång tid, säger han. Det är i stället en förbättrad konjunktur som är det främsta skälet till att färre företag går i konkurs.

Branscherna bygg och handel toppar statistiken över de mest konkursutsatta branscherna. Men även här faller konkurserna i snabb takt. Mot trenden går företag inom kommunikation och it där konkurserna ökat det senaste året. Sett över en längre tid har konkurserna fallit dramatiskt i Sverige.

Toppåret var 1992 under fastighetskrisen. Då gick närmare 19 000 företag i konkurs, tre gånger så många som i dag.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna