För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Nuläget – var i krisen befinner vi oss?

Sveriges ekonomi befinner sig i ett oerhört tufft läge.

Krisen är långt ifrån över. Svensk ekonomi går in i en period av ökad osäkerhet nu till följd av förhöjda restriktioner i omvärlden, en potentiell andra våg av covid-19-fall, samt andra stora händelser som Brexit och effekterna av presidentvalet i USA.

Det senaste som skett i Sverige, med förnyade rekommendationer om att arbeta hemifrån, avstå besök i handel och köpcentrum, undvika kontakt utanför familjen etcetera får en stor och omedelbar påverkan på många mindre företags verksamhet och lönsamhet.

Tufft läge i svensk ekonomi

Sveriges ekonomi befinner sig i ett oerhört tufft läge. Data från Konjunkturinstitutet visar att alla sektorer inom näringslivet drabbats av minskad omsättning på grund av coronakrisen. Totalt har nästan 100 000 personer varslats sedan början av mars. Arbetsförmedlingens bedömning för år 2020 och 2021 visar på en fortsatt dramatisk ökning av arbetslösheten. Antalet inskrivna arbetslösa bedöms överstiga 600 000 i början av nästa år, vilket motsvarar arbetslöshetsnivåer på över 10 procent. Långtidsarbetslösheten väntas i sin tur öka till historiskt höga nivåer. Utöver det har mer än 570 000 anställda gått ner i arbetstid genom korttidspermittering. En stor del av dessa riskerar att bli arbetslösa när hårt pressade företag, med obefintliga eller negativa marginaler, måste sänka sina kostnader.

Gå till nästa kapitel: Vad behöver göras avseende stöden till företag?