För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Hållbarhet ska rapporteras i större företag

Ansvaret för hållbart företagande ligger utan tvekan på näringslivet själva – men staten har en viktig roll som en lagstiftande och stödjande kraft. Det menar regeringen som nu vill ställa krav på att större företag måste rapportera sitt hållbarhetsarbete.
Rapport

Mikael Damberg (S), närings- och innovationsminister och Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister, skriver på SVD debatt om förslaget att företag i framtiden måste rapportera om hur de arbetar med hållbarhetsfrågor.

"Regeringen har en tydlig förväntan på svenska företag att på ett öppet och transparent sätt redovisa hur de agerar ansvarsfullt genom att visa miljöhänsyn, respektera mänskliga rättigheter, tillämpa anständiga arbetsvillkor, främja jämställdhet och mångfald samt motverka korruption" skriver Damberg och Johansson.

Begränsas till största företagen

Dock anser man inte att kravet på rapportering ska gälla samtliga företag, utan förslaget begränsas till storföretag med fler än  250 anställda och med en omsättning över 350 miljoner kronor.

Alla dessa måste inte heller rapportera om alla hållbarhetsaspekter men ministrarna vill se att fler av Sveriges stora företag rapporterar de aspekter som är relevanta just för deras verksamhet.

"En majoritet av de allra största svenska företagen tar redan i dag fram hållbarhetsrapporter och informerar investerare, finansmarknad och allmänheten om sitt hållbarhetsarbete. Många företag har insett att hållbarhet medför affärsmässiga fördelar i form av minskad resursanvändning, ökad effektivitet och stärkt varumärke" skriver man i artikeln.

Lagstiftning fel väg

Företagarna uppmuntrar till hållbarhetsarbete också i små företag men är skeptiska mot tvingande krav.

Hanna CederqvistVi ser att det finns drivkrafter hos företagen som man kan ta tillvara på och utveckla, utan att lagstifta om det, berättar Hanna Cederqvist, som arbetar med Företagarnas projekt inom hållbarhet.

I den undersökning som Företagarna gjorde bland småföretag hösten 2015 framgår att hela 86 procent av småföretagarna tycker att det är viktigt att företag tar samhällsansvar och arbetar hållbart, visar rapporten.

Fler än hälften av småföretagen bedriver redan idag ett hållbarhetsarbete och drivkraften till hållbarhetsarbetet är främst eget engagemang, stärkt konkurrenskraft och kundkrav. Det vill säga, hållbarhetsarbetet är affärsdrivet snarare än påtvingat via lagstiftning.

Ovisst hur det ska fungera

– Även om dessa krav är riktade mot stora företag är sannolikheten hög att vi kommer att se effekter av detta även hos småföretag, då de ofta är underleverantörer till eller på andra sätt arbetar med storföretag. Det råder ovisshet kring vad detta i realiteten innebär för företagen då det ännu inte är bestämt hur denna rapportering ska se ut eller skötas. Eller vem som avgör vilka områden som är relevanta för respektive företag att rapportera kring, säger Hanna Cederqvist.

Beslutet om lagrådsremiss om obligatorisk hållbarhetsredovisning för de största svenska företagen fattades 19 maj.

Taggar
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.