För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Riksdagsnej till kollektivavtals-krav

Publicerad 1 dec 2016
Riksdagen har nu fattat beslut om ny lagstiftning om offentlig upphandling och har sagt ja till regeringens lagförslag – utom i fråga om vissa bestämmelser rörande krav på villkor enligt kollektivavtal. Företagarna, som har varnat för att lagförslaget om villkor enligt kollektivavtal allvarligt skulle försvårat för många små företag utan kollektivavtal, välkomnar riksdagens beslut.

Riksdagen har nu tagit ställning till en ny upphandlingslagstiftning. En majoritet i riksdagen har röstat igenom allianspartiernas förslag om att genomföra lagstiftningen med undantag för vissa bestämmelser om krav på villkor enligt kollektivavtal.

 Detta välkomnas av Företagarna, som under hela lagstiftningsprocessen tydligt har motsatt sig den del av lagförslaget som rör krav på villkor enligt kollektivavtal.  Även Lagrådet har uppmärksammat problematiken med detta lagförslag.

- Regeringens lagförslag skulle allvarligt ha försvårat för många små företag utan kollektivavtal - både de som deltar i upphandlingar och som underleverantörer, säger Företagarnas upphandlingsexpert Ulrica Dyrke.

60 procent av de små företagen saknar kollektivavtal. En vanlig orsak är att kollektivavtalen är för dåligt anpassade till småskaliga verksamheter. De flesta av dessa små företag erbjuder sina anställda schysta villkor, men dessa villkor är inte nödvändigtvis utformade på samma sätt som i enskilda kollektivavtal.

Företagarna står upp för schysta villkor

- Lönedumping och andra former av oschysta villkor snedvrider konkurrensen på marknaden och försvårar för seriösa småföretagare. Detta ska givetvis motarbetas, men det kan och bör ske på andra sätt, som inte begränsar små företags möjlighet att leverera åt offentlig sektor och som inte heller komplicerar och fördyrar upphandlingarna på det sätt som regeringens lagförslag gör, säger Ulrica Dyrke.

I och med de nya upphandlingsreglerna kommer upphandlande myndigheter bland annat bli skyldiga att förkasta onormalt låga anbud som beror på att arbetsrättsliga skyldigheter inte efterlevs. Utöver detta bör upphandlande myndigheter arbeta mer med uppföljning under kontraktstiden, för att säkerställa god leverans av upphandlat kontrakt. Då kan man bland annat kontrollera inbetalade skatter och socialförsäkringsavgifter.

-  På det sättet får man en mer träffsäker kontroll, som inte stänger dörren för små företag på bred front, säger Ulrica Dyrke.

De nya lagreglerna ska börja gälla 1 januari 2017 .

Länkar till vad Företagarna tidigare har sagt i frågan:

Företagarnas kommentar angående regeringens proposition

Företagarnas kommentar till Lagrådets kritik mot lagförslaget

Företagarnas kommentar angående regeringens lagrådsremiss

Företagarnas kommentar angående regeringens utkast till lagrådsremiss

Företagarnas kommentar angående utredningsförslaget

Företagarnas kommentar till Finansutskottets ställningstagande.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna