För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Regeringens lagförslag skapar osäkerhet och krångel i offentliga upphandlingar

Publicerad 5 jul 2016
"Det är beklagligt att regeringen, trots starka ifrågasättanden från både Lagrådet och många remissinstanser, går vidare med baka in krav på villkor enligt kollektivavtal i offentlig upphandling" anser Företagarna.

Regeringen har nu lämnat ett förslag till ny upphandlingslagstiftning till riksdagen. Det är beklagligt att regeringen, trots starka ifrågasättanden från både Lagrådet och många remissinstanser, går vidare med baka in krav på villkor enligt kollektivavtal i offentlig upphandling. Företagarna ser med oro på förslaget och varnar för ökat krångel och färre anbud från små företag.

Den föreslagna regleringen om krav på villkor enligt kollektivavtal kommer att allvarligt krångla till tillvaron både för företag och för upphandlande myndigheter. Risken är stor att resultatet blir färre anbud och kostsammare upphandlingar, säger Företagarnas upphandlingsexpert Ulrica Dyrke.

Upp till varje myndighet

Förslaget innebär att det är varje upphandlande myndighet, exempelvis en kommun, som ska besluta om det finns behov av att ställa denna typ av krav och som i så fall även ska bestämma vilket kollektivavtal och vilka nivåer på villkoren som ska väljas.

Det finns omkring 685 centrala kollektivavtal och innehållet i dessa är vare sig allmänt tillgängligt eller lätt uttolkat. De upphandlande myndigheterna förutsätts stämma av med arbetsmarknadens parter i dessa frågor.

Risken är stor att resultatet blir färre anbud och kostsammare upphandlingar

Resultatet blir ett mycket tungrott och svårförutsägbart system, med uppenbara risker för spretig tillämpning. Det är olyckligt att regeringen gör upphandlingsreglerna till ett svårhanterat arbetsrättsligt verktyg, säger Ulrica Dyrke.

Hårt slag mot företag utan kollektivavtal

60 procent av de små företagen saknar kollektivavtal. En vanlig orsak är att kollektivavtalen är för dåligt anpassade till småskaliga verksamheter. Dessa företag kan dock givetvis ändå ha schysta villkor, men dessa villkor är inte nödvändigtvis utformade på samma sätt som i enskilda kollektivavtal. Regeringens lagförslag riskerar bli ett hårt slag mot dessa företag – både de som deltar i upphandlingar och som underleverantörer. 

Givetvis ska schysta villkor gälla. Att syna onormalt låga anbud och ha bättre uppföljning under kontraktstiden är bättre sätt att uppnå detta, framhåller Ulrica Dyrke.

Regeringens lagförslag är mycket omfattande och handlar i övrigt om genomförande av EU-direktiv som skulle ha genomförts redan i april. 

Det återstår nu att se vad riksdagen anser om lagförslaget.

Läs också:

Fler nyheter från Företagarna