För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Lagrådet skeptiskt till lagförslag om villkor enligt kollektivavtal

Publicerad 15 jun 2016
Även Företagarna tror att förslaget kommer leda till ökat krångel och problem för småföretag.
Riddarholmen i Stockholm. Foto: Shutters

Läs Lagrådets yttrande här

  • Det är svårt för den upphandlande myndigheten att formulera villkor i enlighet med ett visst kollektivavtal.
  • Lagrådet efterlyser också en närmare analys av hur arbetstagarbegreppet ska tillämpas och hur små företag, exempelvis mindre familjeföretag, ska förhålla sig till villkor enligt kollektivavtal.
  • Det kan således konstateras att förslaget kommer att leda till tillämpningssvårigheter, vilket flera remissinstanser också har påtalat. Regleringen är otydlig och det finns risk för att den leder till att upphandlingsprocesser blir kostsamma och tidskrävande. Små företag kommer att drabbas av en betydande administrativ börda.
  • Ett syfte med det nya regelverket om upphandling är att reglerna ska bli enklare. Förslagen i den nu aktuella remissen är oförenliga med det syftet. Det kan därför ifrågasättas om remissens lagförslag är godtagbara.

Lagrådets yttrande har sänts till regeringen, som nu har att hantera sitt lagförslag med beaktande av yttrandet.

 Risken med det liggande förslaget är att det blir krångligare upphandlingar, färre anbud och fler överprövningar, vilket vore olyckligt, säger Ulrica Dyrke.

Fler nyheter från Företagarna