För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Tips och goda exempel

Den 25 oktober arrangerade vi på Nääs Fabriker en styrelseinspiration med workshop på temat skola-arbetsliv. Entusiastiska förtroendevalda från ett 20-tal föreningar runtom i Västra Götaland diskuterade hur vi kan skapa ett större engagemang för att jobba med skola-arbetsliv lokalt. Här kan du ta del av några av de idéer som kom upp under workshopen.

Sidan är ett levande dokument som kommer att uppdateras och utvecklas allteftersom. Har din förening fler bra idéer som ni vill dela med er av? Mejla/ring i så fall Lotta Rolandson: lotta.rolandson@foretagarna.se, tel 031-745 40 03.

Hur kan vi jobba med skola-arbetsliv lokalt?

Det kan vara en god idé att ha en grupp i styrelsen, och/eller ta in några engagerade medlemmar utanför styrelsen, som ansvarar för samverkan skola-arbetsliv. Gruppen kan t ex jobba med att engagera sina medlemmar att ta emot elever osv  (se tips nedan) och ta ett samhällsansvar. Det kan vara en del av företagens csr-arbete! För att bli en ännu starkare röst lokalt kan man också sätta ihop en samverkansgrupp för skola-arbetsliv. Ett exempel är SAK-rådet, där Företagarna är engagerade regionalt. Går det att få ihop en motsvarande grupp lokalt med t ex Företagarna, Arbetsförmedlingen, utbildningsanordnare, fackliga organisationer och eventuellt andra näringslivsorganisationer? 

Tips på hur företagare kan engagera sig i skolan:

  • Ge projektarbeten till elever - till exempel idéer på hur företaget kan jobba med sociala medier, att de får tänka till kring en ny produkt eller tjänst.

  • Företagsbesök
    Ta hjälp av FramtidsFröns material "Företagsorientering", ett superbra material för både elever, lärare och företagare, som ger hjälp inför, under och efter ett företagsbesök. Läs mer om FramtidsFrön och Företagsorientering här

  • Företagare kan besöka skolan och berätta om sitt yrke. För det finns många yrken som barn och ungdomar inte känner till. Ett bra sätt att marknadsföra sin bransch och sitt företag men främst en insats för att bredda kunskapen och kännedomen om arbetslivet hos eleverna. 

  • Ta emot praktikanter – här kommer vi framöver presentera lyckade koncept för en fungerande praktikplats
    För dig som verkar inom Skaraborg eller Göteborgsregionen så finns Praktikplatsen.se, ett verktyg för praktiksamordning för elever, studenter, utbildningssamordnare, skolpersonal, arbetssökande och arbetsplatser. 
  • Öppet hus/Jobbsafari - Arrangera öppet hus/jobbsafari tillsammans med några andra företagare på orten. Elever får t ex under en dag chansen att besöka flera företag, där de kan få prova på yrket. Ett exempel är Ekbergs Städ & Fönsterputs (Mathias Eriksson) i Mark, som hade fönsterputstävling för eleverna!

  • Jobbytardag – lärare och företagare byter med varandra under t ex en halvdag för att få en inblick i varandras vardag och ge eleverna ett företagarperspektiv.
  • Luncha med en företagare - företagare träffar lärare över lunch för att diskutera och hålla dem uppdaterade på vad arbetsmarknaden efterfrågar och bygga relationer för samverkan. Tips från Företagarna Sotenäs, som håller på att pröva idén.
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.