För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Rapport om kompetensbrist med presentationsmaterial

Många små- och medelstora företag i Västra Götaland behöver rekrytera ny personal men bara drygt hälften av företagen har lyckats tillföra kompetensen de sökt. Det visar Företagarnas undersökning ”Det är attityden, dumbom”, som publicerades i november månad. Här kan du läsa hela rapporten och använda bifogad PP-presentation som underlag när din förening träffar beslutsfattare och politiker eller kanske vid ett medlemsmöte.

Svårigheten att hitta personal med rätt attityd och erfarenhet hindrar företagen att växa.

Många små- och medelstora företag i Västra Götaland behöver rekrytera ny personal men bara drygt hälften av företagen har lyckats tillföra kompetensen de sökt. Det visar Företagarnas undersökning ”Det är attityden, dumbom”, som publicerades i november månad.

Kompetensbristen gör att många jobb aldrig skapas. Om alla företag i Sverige som har haft rekryteringsbehov, men inte lyckats anställa, hade anställt bara en person per företag hade det skapats 72 026 jobb i de små- och medelstora företagen – varje år.

- Vi ser att det inte bara är den formella utbildningen och kunskapen som är viktig. Rätt attityd väger också tungt och det är något vi behöver jobba mer och tidigare med, säger Mikael Erlandson, regionchef på Företagarna Västra Götaland.

De främsta hindren för att anställa i Västra Götaland är hitta personal med rätt erfarenhet, rätt egenskaper och attityd. Kostnaden för att anställa är också ett stort hinder. Generellt sett är rekryteringsbehovet störst i tillverkningsindustrin och byggindustrin där strax över hälften av företagen anger att de har behov av ny personal. Men efterfrågan är också relativt stor på personer utan någon som helst arbetslivserfarenhet, inte minst inom handeln och besöksnäringen.

Läs mer här: www.foretagarna.se/vg-kompetensbarometern

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.