För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Krisen påverkar alla företag, men vissa branscher påverkas mer än andra

Den ena halvan av näringslivet har klarat sig förhållandevis bra, medan den andra halvan har fått se en fallande omsättning i år till följd av coronapandemins effekter.

I näringslivet framkommer en splittrad bild av hur företagen drabbats av coronakrisen. Den ena halvan av näringslivet har klarat sig förhållandevis bra, medan den andra halvan har fått se en fallande omsättning i år till följd av coronapandemins effekter, Figur 1. Många av de drabbade företagen påverkas fortsatt av en minskad eller utebliven efterfrågan och flera branscher har i princip fått ett näringsförbud till följd av alla de restriktioner som införts.

Figur 1. Har ditt företag haft en minskad omsättning under det här året till följd av coronapandemin?

figur1.png

Bas: Samtliga företag i undersökningen.

Drygt hälften av företagen (52%) har haft en minskad omsättning i år till följd av coronapandemin. Resultaten stämmer väl överens med den bild som framkommer från andra undersökningar över antalet drabbade företag till följd av pandemin. Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer som sedan i våras ställt extrafrågor om coronapandemin visade i september att ca 55–60 procent av företagen har haft en minskad omsättning, medan 40–45 procent av företagen hade en ökad omsättning eller inte påverkats alls. 

Coronakrisen är inte över; många företag upplever ekonomiska svårigheter

Det finns tydliga indikatorer på att ekonomin återhämtar sig bättre än väntat efter sommaren. Men för de företag och branscher som har det tuffast genom pandemin är vändningen inte lika tydlig. Av de företag som haft en minskad omsättning bedömer ungefär två tredjedelar att deras företag har ekonomiska svårigheter på grund av coronapandemin, Figur 2.

Av de företag som befinner sig i ekonomiska svårigheter uppger en högre andel att det börjat vända upp efter sommaren (24%), jämfört med dem som bedömer läget som värre än innan sommaren (19%).

Hela 4 av 10 företag som har ekonomiska svårigheter på grund av coronapandemin uppger dock att det fortsatt är lika illa, eller till och med värre, jämfört med hur situationen var innan sommaren. Förmodligen har dessa företag och branscher fortsatt svårt att få intjäning och verksamhet att fungera som innan, i många fall till följd av de restriktioner som regering och myndigheter infört, vilket inneburit att bördan av underskott och skulder har ackumulerats med tiden.

Figur 2. Är ditt företag i ekonomiska svårigheter på grund av coronapandemin?

figur2.png

Bas: Företagare som har haft en minskad omsättning under det här året till följd av Coronapandemin.

 

 

Gå till nästa kapitel: En fjärdedel av företagen har ansökt om stöd