För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

En fjärdedel av företagen har ansökt om stöd

Budskapet som företagare har fått med stöden har varit motsägelsefullt.

I september uppgav 26 procent av företagen att de hade sökt något av de statliga stöd som erbjudits under Coronapandemin, Figur 3. Det är något fler än antalet företag som hade ansökt eller planerade att ansöka i juni (25%).

Figur 3: Har ditt företag ansökt om något av de statliga stöd som erbjudits under coronapandemin?

figur3.png

Bas: Samtliga företag i undersökningen.

I Företagarnas undersökning från juni uppger 39 procent att deras företag har haft behov av stödåtgärder under coronakrisen. Av dessa var många företag enskilda näringsidkare som till stora delar stod utanför stödsystemen vid det tillfället.

Läs mer i Coronakrisen: Företagarna om regeringens krisåtgärder och behovet av återstart på företagens villkor

Även många aktiebolag som hade behov av stöd avstod från att ansöka. De största hindren med stöden var i dessa fall att de inte var anpassade till deras företag. Diskrepansen mellan de som i juni haft behov av stöd och de som i september ansökt om stöd beror också till del på regeringens skilda bud i stödens regelverk. Å ena sidan har regeringen presenterat stöd, men med dem även långtgående personlig återbetalningsskyldighet, och till och med en ny brottsrubricering, Omställningsstödsbrott. Budskapet som företagare har fått med stöden har varit motsägelsefullt.

 

Gå till nästa kapitel: Regeringens stöd: Korttidspermitteringar används av flest företagare