Ta bort matkravet – en gång för alla

Ta bort matkravet – en gång för alla

Känner du till alkohollagens kanske märkligaste regel? Det är matkravet. Det innebär att för att få sälja alkohol måste man också erbjuda flera olika maträtter tillagade i ett eget restaurangkök. Det är dyrt, krångligt och onödigt. Mat slängs, kockar går sysslolösa, nya etableringar försvåras och det leder inte till att vi dricker mindre alkohol. Vi på Företagarna och Visita vill ta bort matkravet. En gång för alla.

Alkohol och krogen – en brokig historia

Vad tycker du om matkravet? 

Matkravet fyller ingen funktion och borde tas bort.  

Om matkravet försvann – hur hade det påverkat dig och dina kollegor i branschen? 

Matkravet drabbar en bransch som fortfarande kämpar med att återhämta sig från pandemin. Om matkravet förvann hade vi sluppit onödiga kostnader och branschen hade repat sig snabbare. 

Vad är ditt inspel till politiken? 

När omvärlden förändras behöver även lagstiftningen följa med. Matkravet är helt enkelt förlegat.

– Jessie Sommarström, gastronomisk chef, årets kock 2022

Vad tycker du om matkravet? 

Matkravet är inte så nutida och det är dags att avskaffa det. Jag tror att hela Sverige hade gynnats av att likna resten av världen lite mer i det här fallet. 

Om matkravet försvann - hur hade det påverkat dig och dina kollegor i branschen? 

Det hade inneburit mindre krångel och jag tror fler restauranger och barer hade fått bättre möjlighet att starta. 

Vad är ditt inspel till politiken? 

Utveckla alkohollagstiftningen tillsammans med oss krögare för en modern och ansvarsfull bransch!

– Fredrik Eriksson, kock och krögare på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum.

Vad är matkravet?