För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Moderaternas valmanifest

Moderaterna kallar sitt valmanifest för en färdplan för förändring. Det innehåller flera förslag som riktar sig till företag.
Tre mindre bra delar i M:s valmanifest

Blandning av rapport och manifest

Moderaterna presenterade sitt valmanifest sist av riksdagspartierna. Det är som en blandning av en rapport och ett valmanifest och omfattar hela 40 sidor. De beskriver sin vision för vad Sverige skulle kunna vara om bara viljan och kraften finns att göra allt det som måste göras. Där de givetvis har både viljan och kraften. Givet valmanifestets omfattning borde det innehålla många bra förslag för företagare, och det gör det också.

Tre bra delar i Moderaternas valmanifest

Sänkt skatt

Moderaterna går till val på att stärka drivkrafterna för investeringar, forskning och entreprenörskap, genom lägre skatter på företagande. Partiet vill även sänka skatten på arbete, investeringssparkonton (ISK) och drivmedel.

Minskad regelbörda

Valmanifestet slår fast att det ska vara lätt att göra rätt. Moderaterna vill ta bort en tredjedel av företagens administrationskostnader och en tredjedel av regelkrånglet. 

Kartlägg brott mot företag

Moderaternas valmanifest uppmärksammar att var femte företagare som drabbats av kriminalitet överväger att lägga ner sitt företag på grund av brottsligheten. Moderaterna vill ge Brå i uppdrag att kartlägga brott mot företag.

 

Tre mindre bra delar i Moderaternas valmanifest

Brist på detaljer

Det saknas detaljer om vad många av de bra förslagen faktiskt innebär, vilket gör det svårt att bedöma om de har en bra utformning, samt att det gör dem väldigt svåra att utvärdera i efterhand. Det får inte stanna vid fina ord och visioner, här krävs konkreta lösningar på aktuella problem.

Pensioner

Trots ett stort fokus på arbetslinjen föreslås en sänkt skatt på pensioner och dessutom en pensionsgas, vilket enligt Företagarna är fel prioriteringar. Det bästa sättet att få högre pensioner är att människor jobbar längre upp i åldrarna, inte att försvaga arbetslinjen och eventuellt omfördela pension över generationer med en gas. 

Företagsel

Högkostnadsskydd för att skydda hushållen mot vinterns elräkningar. Här saknar vi företagsperspektivet, eftersom många småföretag i elprisområde 3 och 4 nu står inför en sällan skådad kostnadschock till följd av en situation som politiken varit med och skapat.

 

 

Gå till nästa kapitel: Socialdemokraterna