För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Socialdemokraternas vallöften

Socialdemokraterna kallar sitt valmanifest för en plan som ska lösa de största samhällsproblemen de kommande fyra åren.
Tre bra delar i S:s valmanifest
Tre mindre bra delar i S:s valmanifest

Valmanifest på uppår 30 sidor

Socialdemokraterna har ett relativt omfattande valmanifest, på uppåt 30 sidor, med både beskrivningar av viljeriktning och konkreta förslag (om än inte alltid detaljerade). De teman som berörs är välkända från partiets kommunikation de senaste åren: bekämpa kriminalitet, ökade offentliga utgifter i välfärdssektorerna och begränsningar av privata aktörer i dessa, höjningar av pensioner, a-kassa och sjukförsäkring, mer statliga investeringar för klimatinsatser och ökad elproduktion, balansmål för de offentliga finanserna, stärkt försvar. Företag och företagande nämns i en enda punkt, och då i väldigt svävande ordalag (”Vi vill satsa på grön teknik, digitalisering och utbildning så att företagsklimatet stärks”). I indirekta ordalag hudflängs dock företag och företagare i vissa branscher.

 

Tre bra förslag i Socialdemokraternas valmanifest

Ökad elproduktion

I valmanifestet förordar Socialdemokraterna tydligt ökad elproduktion i alla energislag, även kärnkraft. Processerna för att få tillstånd för utbyggd elproduktion ska bli kortare och andra ”byråkratiska hinder” ska minskas.

Frihandel

Socialdemokraterna går till val på att ta tydlig ställning för en fortsatt och utökad frihandel, genom fler handelsavtal mellan EU och andra handelsblock, liksom såväl fördjupat samarbete i WTO som mer bilaterala samarbeten.

Polisen

Partiet vill kraftigt öka antalet patrullerande poliser, och öka polisnärvaron i hela landet. En brist i sammanhanget är att valmanifestet inte nämner något om hur brott riktade mot företagare ska stävjas.

Tre mindre bra förslag i Socialdemokraternas valmanifest

Regelbörda

Inget nämns i valmanifestet om minskad regelbörda för företag, hur det kan bli lättare och billigare att driva företag, eller hur privata företag ska kunna anställa fler – trots att 80 procent av jobbskapandet sker i små och medelstora företag.

Arbetskraftsinvandring

Socialdemokraterna vill att arbetskraftsinvandringen ska kraftigt begränsas och enligt valmanifestet ska arbetstillfällen i första hand gå till arbetslösa i Sverige. Det betyder att företagen fråntas sin rätt att själva bedöma vilket behov av kompetens som finns i den egna verksamheten.

Välfärdsföretag

Valmanifestet innehåller förslag på att kraftigt försämra möjligheter att starta och driva verksamhet i privat regi inom vård och utbildning, både genom försämrad finansiering och ökade krav för drift och etablering.

Gå till nästa kapitel: Sverigedemokraterna