För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Miljöpartiets vallöften

Valplattformens tema är att alla ska med när Sverige ställer om. Den har en tydlig vänsterprofil.

Valplattform på tema omställning

Miljöpartiet går till val på en plattform med förslag inom 19 olika områden. Parollen är att ”alla ska med när Sverige ställer om”. Samtidigt har valmanifestet en tydlig vänsterprofil och många förslag syftar till att öka omfördelningen genom bland annat högre skatter och ökade bidrag. Förslag som handlar om företag och företagande omnämns endas vid två tillfällen där det ena gäller att slå till mot den organiserade brottslighetens företag. De säger sig vilja satsa på det gröna folkhemmet utan hot och restriktioner, men valmanifestet ger tyvärr en motsatt bild av vilken politik de vill föra.

 

Tre bra delar i Miljöpartiets valplattform

Kortare handläggningstider

Miljöpartiet vill korta handläggningstiderna för arbetstillstånd så att det går fortare att komma in i samhället, vilket är viktigt.

Energisatsningar

Valplattformen innehåller förslag om att bygga ut elnäten, investera i energilager och satsa på ett smart energisystem. Det är nödvändiga åtgärder mot bakgrund av energikrisen.

Energieffektivisering

Miljöpartiet vill ge stöd för energieffektivisering till både hushåll och industrier och ser effektiviseringar som ett sätt att minska förbrukningen på kort sikt, innan elproduktionen hunnit byggas ut.

 

Tre mindre bra delar i Miljöpartiets valplattform

Ingen kärnkraft

Miljöpartiets energipolitik inkluderar inte satsningar på kärnkraft för att klara klimatomställningen. Partiet låser fast sig i att förorda enbart 100 procent förnybara energislag. Företagarna anser att alla tillgängliga fossilfria energislag behövs för att klara av klimatomställningen, hantera dagens höga och volatila energipriser, elektrifierad transportsektor och framtidens energibehov för en grön industri, och samtidigt se till att produktionen kan garantera den effekt som systemen behöver vid varje given tidpunkt.

Progressiv kapitalbeskattning

Kapitalskatt är skadlig ur företagar- och tillväxtsynpunkt då det hämmar investeringar som är nödvändig för ett konkurrenskraftigt näringsliv. Kapitalskatterna i Sverige ligger högt internationellt sett. Företagarnas långsiktiga mål är att få ner skattesatsen på kapitalinkomster till omkring tjugo procent. En progressiv beskattning av kapital är att gå i helt fel riktning minskar, det försämrar vår konkurrenskraft och därmed tillväxten i svensk ekonomi.

Urholkad arbetslinje

Miljöpartiets valplattform innehåller förslag om att slopa karensen i sjukförsäkringen, höja pensionerna, höja ersättningsnivåerna i sjuk- och aktivitetsersättning och korta arbetstiden. Samtliga förslag går emot arbetslinjen och är inte vad Sverige behöver när vi nu går in i en lågkonjunktur.

Gå till nästa kapitel: Moderaterna