För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Regeringens krisstöd till företagen har inte nått fram som det var tänkt

Att majoriteten av de företagare som inte fått sin ansökan godkänd fortfarande väntar på besked om stöd är ett misslyckande för regeringens politik.

Tidigare i rapporten nämndes att vart tredje företag som hade behov av stöd i juni inte planerade att ansöka om krisstöd. Många av de företag som inte planerade att ansöka var vid det tillfället inte heller berättigade stöd.

Av de företag som har ansökt om stöd i september så uppger 3 av 4 företagare att ansökan blivit beviljad och stödet utbetalt i sin helhet. 11 procent av företagen uppger att de fått stöd, men inte hela det ansökta beloppet. 4 procent av företagen som sökt stöd har inte fått sin ansökan godkänd, se Figur 5.

Figur 5. Blev dina ansökningar godkända och beloppet utbetalt?

figur5.png

Bas: Företagare som har ansökt om något av de statliga stöd som erbjudits under coronapandemin.

Vad var då orsaken till att ansökningarna inte blev godkända i sin helhet? Vart tredje företag som ansökte fick motiveringen att det inte var berättigat att få det ansökta stödet. 9 procent fick inte hela det ansökta beloppet med motiveringen att det var fel i ansökan eller att underlag saknades. 2 procent fick motiveringen att de redan hade fått annat stöd. Hela 62 procent har uppgett andra orsaker, varav vanligaste anledningen är att företagare fortsatt väntar på besked om stöd (se Figur 6).

Att majoriteten av de företagare som inte fått sin ansökan godkänd fortfarande väntar på besked om stöd är ett misslyckande för regeringens politik. Ambitionen med stöden har varit att företag ska kunna överleva i krisens kölvatten. Det får antas att de företag som ansökt om stöd också varit i behov av ekonomisk hjälp under krisen. Dessa företag har av samma skäl inte några ekonomiska buffertar som skulle kunna hjälpa dem att överleva krisen under en längre tid. Denna senfärdighet ledder till mer oro och osäkerhet bland företagare. Handläggningstiden utgör alltså i sig ett problem för företagen.

Figur 6. Vad var motiveringen till att du inte fick det belopp du ansökt om?

figur6.png

Bas: Företagare som har sökt stöd men som inte har fått hela det ansökta beloppet utbetalt.

(Flera svarsalternativ möjliga, därav blir procentsumman högre än 100 på denna fråga.)

 

Gå till nästa kapitel: Slutsatser och förslag