podcast news play företagaren I media förmån faq

Investera och låt ditt företag växa

En lönsam investering hjälper ditt företag att växa. Den öppnar dörren till nya kunder, ökar din försäljning till befintliga kunder eller hjälper dig att expandera till nya affärsområden.

Artikeln är publicerad i samarbete med Froda.

Att låna kan vara ett klokt affärsbeslut. Men det måste baseras på en noggrann analys. Gör beräkningar som ligger nära din verklighet. Hur många fler pizzor behöver du sälja för att den nya ugnen ska ge vinst? Hur många kunder behöver din frisörsalong för att flytten till de nya lokalerna ska löna sig? Har du utrymme att betala tillbaka lånet?

Här kan du läsa mer och få hjälp att tänka om extern finansiering är rätt för ditt företag.

Låna för att renovera eller bygga om

Skulle du kunna servera fler gäster på din restaurang med en större uteservering? Behöver din skönhetssalong fräschas upp? Många av våra kunder lånar just för att bygga om eller renovera en lokal för att öka sin omsättning.

Tänk igenom behovet noga innan du lånar för att bygga om din lokal. Låna bara precis till det du behöver. Räkna på hur många middagsgäster din restaurang behöver för att lånet ska bli en vinst. Fundera på vad återbetalningen betyder för ditt kassaflöde.

Låna till marknadsföring

Marknadsföring är att göra potentiella kunder uppmärksamma på dina produkter och tjänster. Vid några tillfällen som när du börjar sälja nya tjänster och produkter är det extra viktigt att berätta det för marknaden. Erbjuder din frisörsalong också manikyr? Har din restaurang börjat ordna vinprovningar för företag?

Ibland behövs ett event, en ny webbsida eller annonser för att din målgrupp ska veta det. Gör en kalkyl innan du tar lånet. Har du utrymme att betala tillbaka ditt lån? Är det här rätt kanal till din målgrupp? Det kan också vara värdefullt att rådfråga andra inom din bransch om deras erfarenhet.

Låna för att investera i utrustning

Kan din frisörsalong ta emot fler kunder med en ny schamponeringsstol? Behöver din restaurang en ny proffsugn? För många små företag är ny utrustning en dyr investering. Samtidigt kan det vara en nödvändig satsning för att öka omsättningen eller behålla kunder.

Fundera igenom beslutet så att du känner dig trygg i att satsningen har avsedd effekt. Räkna på dina möjligheter att betala tillbaka lånet. Jämför priser och erbjudanden från olika aktörer innan du bestämmer vilken utrustning som passar din verksamhet bäst.

Låna för att investera i utbildning

En utbildning eller ett certifikat kan öppna dörren till merförsäljning och nya kunder. En frisör som vidareutbildar sig till nagelteknolog kan erbjuda sina kunder ytterligare tjänster. En restaurangägare som utbildar sig till sommelier kan sälja vinprovningar. En caféägare med en vidareutbildning kan kanske hålla kurser i att baka med surdeg.

Möjligheterna är många. Viktigt är att du känner dig trygg med att det finns en efterfrågan på det som du vill erbjuda.

LÄS MER OM FRODA