För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Regeringen gör det billigare att bygga ut bredbandet – bra för företag i glesbygd

Publicerad 19 nov 2015
Nu ska det bli billigare att dra bredband. Det berättar bostads- och it-ministern Mehmet Kaplan för SvD. Välkommet, tycker Företagarna, då fungerande kommunikationer är en förutsättning för att driva framgångsrika företag.
Bredband. (Grävskopa. Foto: Pixabay)

I den lagrådsremiss regeringen förväntas besluta om under dagen, 19 november, ingår en viktig förändring för många som längtar efter bredband, skriver SvD som träffat it-ministern. Nämligen att minska de dyra grävkostnaderna, som utgör den absolut största delen av prislappen för att dra nytt bredband.

Tanken är att bredbandsbolag i förväg ska ha rätt att få veta vilka befintliga grävningar som är på gång i andra syften, som att lägga avloppsledningar eller elkablar. Då kan bredbandet dras i samma vända och fler aktörer delar på grävkostnaden. Det handlar också om att se till att nybyggda hus på ett bättre sätt förbereds för att enkelt kopplas upp mot bredbandsnätet.

Viktig fråga för företagare

4 av 10 svenskar saknar idag tillgång till snabbt internet på 100 mb per sekund, skriver SvD med hänvisning till Internetstiftelsen. Problemet är större i glesbygd och en viktig fråga för många företagare.

–  Att driva företag på en plats utan effektivt internet är en stor utmaning i dagens allt mer digitaliserade samhälle. Beskedet från it-ministern är därför varmt välkommet. Företagen behövs, inte minst i orter med vikande befolkning, för att skapa en levande ort och jobbtillfällen, säger Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna.

De nya lagarna är tänkta att börja gälla från 1 juli 2016.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna