För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Förlegad moms slår mot flyktingboenden

Publicerad 18 nov 2015
Bristen är stor på flyktingboenden och många företag hyr ut lokaler. Men risken är att många av dessa åker på en momssmäll, varnar såväl Svenskt Näringslivs som Företagarnas skatteexpert.
Anna Sandberg Nilsson, Annika Fritsch

En förlegad momsregel kan göra att företag som hyr ut boenden för flyktingar kan åka på en riktig momssmäll. Det varnar Svenskt Näringsliv, som i en artikel pekar på ett gammalt avdragsförbud avseende "stadigvarande bostad".

Avdraget skapades en gång i tiden för att bönder inte skulle få göra momsavdrag på bostadsdelen av ett lantbruk. Men den regeln tolkar Skatteverket nu som att gälla även för flyktingboenden, vård- och omsorgsboenden och företagare som har sitt kontor i sin bostad, skriver organisationen.

 Det är fullkomligt obegripligt att Skatteverket drivit denna fråga och nu till och med utvidgar problemet, säger Svenskt Näringslivs momsexpert Anna Sandberg Nilsson i artikeln.

Annika Fritsch, skatteexpert på Företagarna, håller med och betonar att företagen måste få klara besked från Skatteverket. Driver man hotell eller vandrarhem är det momspliktig verksamhet och inte fråga om ”stadigvarande bostad”. Enskilda skattekontor inte ska göra egna tolkningar.  

– Företagarna har varit med och drivit kravet att avskaffa regeln om avdragsstopp för stadigvarande bostad. 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna