För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nu gör vi en kompetensinventering!

Publicerad 18 nov 2015
Företagen skriker efter kompetent personal samtidigt som Sverige har en historiskt hög nivå av arbetslöshet. Det ska Företagarna och IUC råda bot på i en kompetensinventering av landets småföretagare.
Kompetensinventering

Fyra av fem jobb skapas i småföretag. 65 procent av alla privatanställda arbetar redan i småföretag och andelen ökar. Det är helt avgörande att Sveriges småföretag växer och blir fler!

Lättare att matcha jobb och arbetsgivare

Men samtidigt visar Företagarnas Småföretagarbarometer att mer än vart femte företag (21 procent) ser bristen på lämplig arbetskraft som sitt största tillväxthinder. Företagarna och IUC tar nu, med medel från Europeiska socialfonden, krafttag för att kartlägga småföretagens kompetensbehov och underlätta matchning av jobbsökande och företag.

Små företag saknar både ekonomiska resurser och personal för att arbeta strategiskt med kompetensfrågor och riskerar därmed att avstanna i sin utveckling och tillväxt. Mindre företag har inte heller samma möjligheter till internutbildning och kompetensutveckling som större företag. De behöver hjälp med strukturer, rådgivning och beställning för att få tillgång till ny kompetent personal och för att vidareutveckla befintlig, säger Erik Ageberg, utredare och projektledare på Företagarna.

Småföretag får komma till tals

Det har gjorts flera tidigare försök att kartlägga företagens faktiska kompetensbehov, men inget har lyckats. Många utmaningar finns. Även om kompetensbrist anges vara det största tillväxthindret för många, kan behoven av kompetens se olika ut. Formella krav blandas lätt ihop med attityder, och det kan vara utmanande att översätta kvalifikationer från en bransch till en annan.

I Företagarnas kompetensinventering ska Sveriges småföretagare få komma till tals för att beskriva sina faktiska kompetensbehov. Kopplat till inventeringen skapas ett verktyg som ska hjälpa småföretagare att utreda företagets egna behov av kompetens.

Lanseras till sommaren

Målet är att skapa en bra plattform för att hitta nya arbetstillfällen och matcha med rätt utbildningar och rätt personal. Kompetensinventeringen presenteras till sommaren 2016.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna