För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Lär känna Rade Paunovic - Årets Företagare i Stockholms län som nu tävlar om att bli Årets Företagare i Sverige!

Publicerad 9 sep 2015
Rade Paunovic som driver Microprecision AB blev Årets Företagare i Uppland-Bro, därefter utsågs han till Årets företagare i Stockholms län 2015. Rade är därmed nominerad till den stora galan den 9 oktober då Årets Företagare i Sverige kommer att utses.

Så här en månad innan den stora galan gjorde vi en liten intervju med Rade Paunovic. 
 

Vad driver du för företag
Microprecision AB är en finmekanisk verkstad där vi jobbar med skärande bearbetning och montering. Vi är c:a 50 anställda i företaget och tillverkar allt från prototyp till större serieleveranser. Vi har en del egna produkter samt agenturer där basen är dubbmaskin för vinterdäck. Våra kunder är Europas ledande industri där många av dem givetvis är från Sverige.  Liknande gör vi även i Serbien sedan 7 år tillbaka.

Berätta lite om dig själv:
1970 blev min far Danilo erbjuden jobb på Alfa Laval i Tumba, med sina 20-tal kollegor från Podgorica, Montenegro-dåvarande Jugoslavien. Min far kom först ensam men efter några månader då han beslutat sig för att stanna fick hela familjen komma. Det var min mor, bror och jag som då var 10 år.

Jag fick gå i den svenska skolan på en gång med mina betyg från Podgorica, det gick bra i matte men språket var desto svårare. Att börja ett nytt familjeliv i det nya landet var inte lätt, det förstod mina föräldrar först efter deras ankomst till Sverige. 

Efter 4-5 år ansåg pappa att han hade mer att ge än att vara anställd så han bestämde sig för att starta eget tillsammans med en kollega. 1975 startade de ”Dado mekaniska verkstad”. Efter ett par år flyttade dock kollegan tillbaka till Serbien och pappa fortsatte att driva företaget i egen regi. 

 Jag minns från den tiden att vi levde på mammans lön medan pappas gick åt till att finansiera företagets uppstart. På den tiden ville pappa inte att jag skulle jobba på verkstaden, utan jag skulle sköta mina studier. År 1983-84 var det tid att göra den patriotiska lumpen i ex YU. (Jugoslavien). När jag kom tillbaka till Sverige efter avslutad militärtjänstgöring kom jag till verkstaden för att hjälpa till över sommaren. Samtidigt investerade pappa i en ny CNC maskin, plötsligt väcktes ett tekniska intresse och jag fick upp ögonen för nya möjligheter. 

I samband med att företaget blev aktiebolag 1987 bytte det också namn till nuvarande Microprecision AB.  Med nya synsätt på ekonomin och företagandet, nya krafter och kunskaper tog jag över pappas företag.   

Firman flyttade först i Spånga, mellan 1988-1996 och 1996 kom vi till Kungsängen. Företaget utökade antal anställda, nya maskiner, nya lokaler gav nya möjligheter och en ny kommun att växa i. Inget mindre viktigt var den lokala bank, Swedbank Enköping som trodde på mig särskilt när företaget hade det som svårast. 

År 98-99 var JH-Automatic AB till salu, på den tiden var företaget kund till oss. Jag har alltid haft en önskan, att ha en egen produkt. JH hade det som jag önskade, en dubbmaskin för dubbning av vinterdäck samt olika program för specialcylindrar. I affären ingick även övertagande av agentur för själva dubben, och ensamrätten på försäljning. I dag tillverkar vi alla detaljer samt monterar och gör sluttest innan leverans. Kunderna är hela däckindustrin. 

Konkurrensen är tuff i verkstadsbranschen och kunderna kräver mer och mer framför allt lägre priser. Det var det som var den största drivkraften med att starta en ny filial i Serbien. Ett land som är strax utanför EU och som har stora potentialer, bl.a. tillgång till kunnig samt ”billig” arbetskraft. Parallellt med produktionen har jag påbörjat ett skolprogram som utbildar ny arbetskraft enligt svenska normer. Samma krav, rutiner, och arbetssätt som i Sverige ställs för de anställda i Serbien. Allt detta kräver tid och ansträngning, men det gör att man har rätten att förvänta sig resultat.

 

Ge oss dina tre bästa företagaretips som vi kan sprida till andra företagare

  • Älska det du gör.
  • Ge allt du kan och lite till.
  • Magkänsla, respekt för samtliga medarbetare, kunder och samarbetspartners för att tillsammans ska tro på det vi gör bäst tillsammans. 

 

Vad händer framöver?
Vi förväntar oss en turbulent höst med större orderingång. Vi hoppas på några nyrekryteringar i Sverige parallellt med våra nyinvesteringar. Jag väntar också på bygglov i Serbien av tillbyggnad på nya 4000m2 produktionsyta.

Varför blev just du Årets Företagare i er kommun?
Jag behöver inte själv berätta hur bra jag är för att titeln till Årets företagare enligt Företagarna i Stockholm säger redan en del och betyder mycket för mig. Men det betyder ännu mer för mitt företag, mina medarbetare och samarbetspartners både i Stockholm, Sverige och Internationellt.

Metallindustrin är ingen enkel väg att ta sig till bästa företagare. Den är tung, oviss och mycket smärtsam. Det får man känna på när världsekonomin svänger, jag har stått pall för detta.

Jag tackar både i mitt och i mitt företags namn för uppmärksamheten jag fick som kom både i tid och överraskande just för att metallbranschen aldrig ett givet exempel på framgång. Metallbranschen kräver enorm tid för att stadga sig i och med det märks sällan i samhället även om alla pratar om ’näringslivet och entreprenörskap’. För det tackar jag även min familj som alltid har haft tid och delar mitt liv med Microprecision!

Vill du komma i kontakt med Rade eller hans företag? 

Du når honom på: rade.paunovic@microprecision.se, eller via telefon: 08 584 507 55, mob: 070 575 02 19

www.microprecision.se

 

Med de orden avslutar vi intervjun och önskar Rade stort lycka till!



Fler nyheter från Företagarna