För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Centerpartiets vallöften

Det finns ett tydligt småföretagsfokus i valmanifestets avsnitt om företagande och jobb.

 

Många punkter 

Centerpartiet har utarbetat ett valmanifest i långformat. Det är på 38 sidor, med en stor mängd konkreta punkter. Partiet vill förmedla en ”vision för framtiden som är hoppfull” och lägger tonvikt vid tillväxt, hela landet-perspektivet, klimat- och miljöfrågor, jämställdhet, vård-skola-omsorg, men även företagande, rättsstat och demokratins institutioner.

Valmanifestets avsnitt om företagande och jobb har ett tydligt småföretagarfokus, och det förordar också tydligt arbetslinje, mindre bidragsutgifter, sänkt generellt skattetryck och frihandel. I den ekonomiska politiken lutar manifestet alltså tydligt åt höger.

Avslutningsvis tecknar Centerpartiet en ”reformagenda för att stärka samhällskontraktet”, där trygghetsfrågor och skolans kvalitet särskilt betonas.

 

Tre bra delar i Centerpartiets valmanifest

Fokus på småföretag 

Valmanifestet har ett mycket tydligt fokus på småföretag. Konkreta förslag innefattar sänkta skatter på jobb och företagande överlag, sänkta arbetsgivaravgifter, stärkta finansieringsmöjligheter och fler vägar till enkla jobb.

Kvinnors företagande

I valmanifestet lyfter Centerpartiet fram kvinnors möjlighet att satsa på entreprenörskap och det framhåller särskilt vikten av att kvinnor får tillgång till riskkapital.

Ersättning vid rättsprocess

Centerpartiet vill öka möjligheten för enskilda som har haft rättsprocess mot det allmänna att få ersättning för sina ombudskostnader.

 

Tre mindre bra delar i Centerpartiets valmanifest

Regelbörda

Regelbördan för i synnerhet mindre företag nämns vid några tillfällen i manifestet, men inga egentligt konkreta förslag tas upp – vilket är en uppenbar svaghet.

Arbetsmarknadsreformen

Centerpartiet berömmer arbetsmarknadsreformen som genomfördes under denna mandatperiod och tar åt sig mycket ära för den. I realiteten var reformen ett misslyckande sett till ambitionerna om en kraftigt förändrad arbetsrätt. Reformen grundades på kollektivavtalsparternas förslag och lämnade i mångt och mycket de mindre företagens intressen därhän.

Biodrivmedelspremie

Centerpartiet vill göra det ”hållbara lantbruket mer lönsamt” genom en biodrivmedelspremie. Om det hållbara lantbruket behöver en särskild premie för att bli lönsamt finns det uppenbarligen underliggande ekonomiska brister i detta jordbruk – och då kan det ifrågasättas varför det ska subventioneras.

 

Gå till nästa kapitel: Kristdemokraterna