För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Välfärdsskaparna i fokus på Företagarnas vårmingel

Publicerad 26 apr 2017
Företagens roll som välfärdsskapare i kommunerna stod i fokus på Företagarnas vårmingel den 25 april. På plats fanns finansmarknadsminister Per Bolund (MP) samt Anette Riesbeck (C) och Peter Bergman (S), ordförande för kommunstyrelserna i Rättvik respektive Åre.

Kvällen inleddes med att Företagarnas statistiker René Bongard presenterade rapporten Välfärdsskaparna, som visar hur stor andel av kommunernas skatteintäkter som kommer från olika sektorer. Resultatet är slående; småföretagen och deras anställda är de klart största skattebetalarna på kommunal nivå.

Kommuner som är beroende av något enstaka eller ett fåtal storföretag är mer sårbara än kommuner med många småföretag, framhöll René Bongard. Variationen när det gäller småföretagens andel av skatteintäkterna är stor - i Åre står de för 42 procent av skatteintäkterna, i Oxelösund för 19 procent.

Resultatet diskuterades sedan av Peter Bergman (S) och Anette Riesbeck (C) ordförande för kommunstyrelserna i Åre och Rättvik - två kommuner som hamnar på första respektive tjugonde plats i rankingen. Båda påpekade att en del av framgången ligger i den så kallade Rättviksmodellen, som bland annat går ut på att kommunen fakturerar livsmedelsföretag efter turistsäsongens slut istället för i början av året, och det bara i de fall tillsyn faktiskt har skett.

- Om man blir bra på tillstånds- och myndighetsfrågor får man ett bra företagsklimat, framhöll Anette Riesbeck.

Peter Bergman lyfte också vikten av att hela kommunen strävar åt samma håll:

- Man blir inte en kommun med gott företagsklimat och många småföretag utan ett bra samarbete mellan alla aktörer i kommunen.

Regeringen anser att småföretag är viktiga, sade finansmarknadsminister Per Bolund (MP):

- Många företag vill växa, men det finns trösklar att ta ner. Växastödet är en sådan åtgärd.

Bättre möjligheter till arbetskraftsinvandring och bättre matchning mellan arbetslösa och arbetsgivare var andra möjliga vägar framåt för att förenkla för småföretagarna.

Fler nyheter från Företagarna