För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Tio företagare tävlar om en kvarts miljon kronor

Publicerad 4 maj 2023
Den 25:e maj delas priset Årets Unga Idé ut. En ung företagare kommer då att få ett stipendium värt 250 000 kronor. Här är de 10 finalisterna som har chans att vinna.

Tio av de unga entreprenörer som uppmärksammas på listan 103 unga idéer får möjlighet att pitcha sin affärsidé inför en jury, bestående av affärsänglar och företagsledare, under ett pitchevent i Göteborg den 25:e maj. En av dessa företagare, som är i åldern 18-35 år, får därefter motta priset Årets Unga Idé och tilldelas ett stipendium på 250 000 kronor, från Bengt Bengtsson SIBA-stiftelse. Evenemanget äger rum på Hotel Jacy’s i centrala Göteborg. Där samlas unga entreprenörer, inkubatorer, investerare och företagsfrämjare från hela Sverige.

Här de tio finalisterna:

Skidra AB, Luleå
Tim Coull
Förenklar användningen av NFT:er – non-fungible tokens – för företag, utan att du behöver förstå den bakomliggande tekniken. Lösningen ger företagare tillgång till blockkedjornas värld inom några sekunder, så att du kan engagera kunder med ”unika tillgångar”, oavsett om det är musik, konst, innehåll i spel, biljetter eller en tydlig ägar- eller servicehistorik för begagnade bilar.

Funki Instruments AB, Solna
Maria Svahn, Josefine Hölling
Medieteknikstudenter från KTH står för ett banbrytande nytt sätt att skapa och koppla ihop instrument så att vem som helst kan skapa musik tillsammans, oavsett intellektuell eller fysisk förmåga. Ger oss nya sätt att mötas.

Nuverica AB, Stockholm
Carolin Solskär
Driver ett foodtech-bolag som automatiserar hur livsmedelsföretag använder närings- och hälsopåståenden. Företagets tjänst gör att bolagen på några minuter kan kolla vad de sanningsenligt kan påstå om sina produkter vilket förenklar både marknadsföring och myndighetskontroller.

Nano Textile Solutions AB/Heart X, Linköping
Sam Issa
Ger oss framtidens kläder och skor. Uppvuxen i en skräddarfamilj, med en internationell karriär inom mode och ett sinne för affärsutveckling såg Sam Issa en lucka. Tänk om kläder och skor kunder ändra storlek? Med forskare på Linköpings universitet hittade han lösningen, via ett tekniskt tyg. Ridstövlar är nu i fokus i pilotprojekt med Hööks. Och världspatent är på gång. Nationell vinnare av Skapa-priset 2022.

Quiqly AB, Växjö
Marcus Öhrner, Carl Johansson
Skapat en tjänst som låter konsumenter styckesköpa artiklar på tidningars hemsidor, utan att behöva teckna en prenumeration. Allt för att fånga upp nya generationers beteendemönster. Blev det första studentdrivna bolaget att få en investering av Linnéuniversitetets holdingbolag, Linnaeus Venture.

iTrack Reading AB, Göteborg
Wilma Emanuelsson
Etisk hacker som fick sin första dator som femåring. Som 19-åring har hon redan jobbat med it-säkerhet i över tio år och är inplockad i ett svenskt miljardbolags styrelse. Med hjälp av eye-tracking-teknik och maskininlärning skapar hon nu ett världsnytt verktyg som låter användare höra det de läser, i realtid. Dels riktat till dyslektiker, dels till alla som lär sig ett nytt språk.

Adsorbi AB, Göteborg
Kinga Grenda, Hanna Johansson
Tänk om luft kunde renas miljövänligare – med cellulosa i stället för oljebaserat kol – och otroligt mycket effektivare? Så att konst kunde bevaras bättre och industrier fick skräddarsydda filter för sin verksamhet? Adsorbi har redan fått internationella rubriker för sin revolution inom luftrening. Mottagare av ÅForsk entreprenörsstipendium 2022.

Second Opinion, Malmö
Abdirahiim Abdi
Fotbollsspelaren och systemvetaren som blev entreprenör för att lösa ett stort problem för Sveriges och världens hälsovård – att ge alla möjligheten till en ”second opinion”. Utvecklar en AI-baserad plattform där patienten får en ny medicinsk bedömning från en oberoende läkare eller specialist för att identifiera diagnostiska fel och förhindra skadliga och onödiga behandlingar för patienten. Utsågs i fjol till vinnare av XO Foundations stipendium. Ingår i inkubatorerna HealthTech Nordic i Lund samt Minc i Malmö.

Mantis Photonics AB, Lund
Denis Hellebuyck, Diego Guénot, Jan Alexander
Genom att skanna ögat, närmare bestämt näthinnan, kan tecken på Alzheimers sjukdom hittas 10-15 år innan de första symptomen märks. Bilderna visar nivåerna av ett protein som invaderar hjärnan och skapar kognitiva problem så småningom Alzheimer. Metoden öppnar upp för att undersöka betydligt fler människor än i dag. Företagets nya patenterade kamera är nyckeln.

Pharmista Technologies AB, Lund
Alice Mattsson
Har skapat ett graviditetstest som går att återanvända – det är egentligen en självklar uppgradering av en produkt som inte utvecklats så värst mycket under åren. Pharmista ser till att det som redan borde ha funnits nu är på väg ut på marknaden. Ett hållbarare graviditetstest med global potential.

Nomineringen till nästa års lista öppnar redan till sommaren.

Fler nyheter från Företagarna