För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Panikstarta aktiebolag ingen bra idé

Publicerad 28 apr 2020
Den som driver enskild firma och funderar på att ombilda företaget till aktiebolag för att kunna korttidpermittera sig själv bör tänka om, säger Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassen.
Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén.

Dagens Industri intervjuar Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén med anledning att företagare som driver enskild firma undrar om det går att omvandla företaget till aktiebolag för att kunna använda korttidsarbete.

Att snabbstarta ett aktiebolag för att kunna permittera sig själv är en väldigt riskabel strategi, varnar Patrick Krassén i artikeln.

Korttidsarbete (korttidspermittering) innebär att den som är anställd kan permitteras en given procentandel av sin ordinarie arbetstid. Arbetsgivaren betalar då lite mindre i lön för den tiden den anställde inte arbetar. Staten betalar i sin tur stöd för en stor del av lönen för den tid som den anställde inte arbetar.  

Korttidsarbete inte anpassat för nystartade aktiebolag

För den som har enskild firma finns inte någon tydlig gräns mellan ägare och företaget. Det går alltså inte att använda stödet för korttidsarbete. Som stödet är konstruerat finns det dock flera problem med att omvandla enskild firma till aktiebolag för att ta del av stödet, säger Patrick Krassén i Dagens Industri.

För det första ställs krav på att företaget ska ha drabbats av allvarliga ekonomiska problem orsakade av corona (men inte vara på obestånd). Man ska kunna visa att det gått bra för bolaget tidigare. Hur gör man det om det är nystartat?

För det andra måste ett bolag ha inkomster för att kunna betala ut lön. Om man tar ut pengar från den enskilda firman och lägger in det i aktiebolaget för att sedan ta ut som lön beskattas pengarna två gånger.

För det atredje storsatsar Skatteverket på att jaga fusk med korttidsarbete. Det gör att nystartade aktiebolag hamnar i blickfånget.

Omsättningsstöd behövs

Patrick Krassén anser att det borde vara gratis för de företagare som driver enskild firma att byta eller lägga till en verksamhetsinriktning och poängterar att Företagarna vill se ett kostnads- och omsättningsstöd för företag som är drabbade av krisen.

Fler nyheter från Företagarna