För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Kostnads- och omsättningsstöd kan rädda företagen

Publicerad 24 apr 2020
Företagarna vill se en modell liknande den som våra grannländer infört för att ge akut räddning till krisande företag.
Foto: Shutterstock.

Butiker bommar igen. Varsel och konkurser börjar bli bister vardag. I Konjunkturinstitutets aprilsiffror sjunker barometerindikatorn – sammanvägningen av företagens och hushållens stämningsläge – som en sten. Fallet under april är större än något som tidigare har observerats.

Inför ett kostnads- och omsättningsstöd

Det är mot den alarmerande bakgrunden som man måste ställa sig frågan om de krisåtgärder som regeringen lagt fram och fått riksdagens snabba stöd för är tillräckliga. Företagarna anser att de inte är det. Det krävs mer och det är ont om tid.

− De små och medelstora företagen kan inte rida ut den här stormen med den hjälp som står till buds nu. Vi menar att det behövs ett kostnadsstöd som gör det möjligt att ge ersättning till alla företag som med anledning av coronakrisen haft en betydande omsättningsminskning, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Norge och Danmark visar vägen

Den modell som Företagarna förespråkar finns redan i våra grannländer. I Danmark krävs omsättningstapp på över 40 procent för att ta del av stöden, som kan uppgå till 80 procent av de förväntade fasta kostnaderna. Därtill finns ett särskilt stöd för de minsta företagen med upp till 10 anställda där det räcker med en omsättningsminskning på 30 procent. Ersättning uppgår då till 75% av företagets genomsnittliga månatliga försäljningsförlust (högst 23 000 DKK/månad.) I Norge krävs ett omsättningstapp på 30 procent och stödet kan uppgå till 90 procent av de fasta kostnaderna i tre månader med ett tak på 30 miljoner norska kronor i månaden.

En svensk modell

Företagarna föreslår att ett kostnadsstöd införs där ersättning kan ges till alla företag som med anledning av Coronakrisen haft en betydande omsättningsminskning, på 30–40 procent eller mer. Ersättning bör utgå upp till 80 procent av de fasta kostnaderna, baserat på det ansökande företagets omsättningsminskning och högst upp till ett tak om 75 miljoner kronor per kvartal. Ersättningen bör krediteras företagens skattekonto.

− För en rättvisande bild av kostnader och läge bör en revisor eller ordinarie redovisningskonsult intyga det finansiella läget i bolaget. Möjlighet bör finnas även för företag utan revisor eller redovisningskonsult att efter kontroll hos Tillväxtverkets erhålla stöd, säger Daniel Wiberg.

Ge Tillväxtverket uppdraget

Stödet bör administreras av Tillväxtverket. Efter ansökan och med intyg från revisor eller redovisningskonsult bör ersättning utgå omgående. Skatteverket och Tillväxtverket bör genomföra efterkontroller för att kontrollera att omsättningsminskningen ägt rum.  I det fall omsättningsminskningen inte överstigit gränsvärdet eller där en rättvisande bild av kostnader inte kan redovisas ska företaget bli återbetalningsskyldigt.

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna