För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Älvdalen visar vägen

Publicerad 27 sep 2017
Älvdalen är ”årets rankingraket” i Svenskt Näringslivs kommunranking över företagsklimat. Det visar att dialog mellan företagare och kommunen och målmedvetet förändringsarbete ger resultat.

Svenskt Näringsliv har presenterat årets kommunranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Älvdalen klättrar 96 placeringar och är därmed ”årets rankingraket”.

Det tycker Företagarna är glädjande eftersom kommunen ingår i vårt projekt för stärkt lokalt företagsklimat i ett antal kommuner genom att fokusera på att främja kontakter mellan företagarna i våra föreningar och kommunerna.

– Utan Företagarnas arbete hade vi inte kommit lika långt. Älvdalen är en stor kommun och våra båda föreningar, vi och Särna-Idre-Grövelsjön, har ett bra samarbete. Vi har skapat mötesplatser och öppnar upp dem för alla i Älvdalen. Det gör att vi pratar med varandra och inte om varandra. För utan företagande har vi ju inte ett levande samhälle. Vi har samrådsmöten med kommuntjänstemän, politiker och företagare där vi arbetar tillsammans med en handlingsplan som skall vara levande och uppdaterad. Jag tycker att det finns en god förståelse för företagande i kommunledningen och i politiken i kommunen, säger Eva Pettersson, vice ordförande i Företagarna i Älvdalen.

Vi har skapat mötesplatser och öppnar upp dem för alla i Älvdalen. Det gör att vi pratar med varandra och inte om varandra.

För att entreprenörer som skapar jobb och välfärd ska kunna starta, driva och utveckla företag krävs ett bra lokalt företagarklimat. Det handlar mycket om samarbetet mellan kommun och näringsliv. På vilket sätt bemöts företagare när det kommer till tillsyn och tillstånd? Har kommunen en snabb och effektiv service vad gäller ärendehanteringar? Hur är attityden till företagande hos politiker och tjänstemän? Nya förslag som påverkar företag måste få betydligt bättre konsekvensanalyser. Helhetsperspektivet saknas ofta.

– Företagare ska veta vem de ska kontakta kring tillstånd och regler och de ska kunna känna sig informerade och involverade i vad kommunen gör. Det betyder så klart inte att företagare alltid ska få som de vill, men om de känner att de får ett bra bemötande från politiker och tjänstemän så är det lättare att kompromissa eller ta ett nej om så krävs, säger Företagarnas projektledare Philip Thunborg.

I Företagarnas rapport Välfärdsskaparna visar vi att de som jobbar i små och medelstora företag bidrar till den största andelen av de kommunala skatteintäkterna i 217 av 290 kommuner. Om varje tillståndsärende betraktades som en möjlighet till jobb av de kommunala tjänstemännen och om alla kommuner arbetade aktivt och målmedvetet att minska handläggningstider och regelbörda skulle ännu fler arbetstillfällen och skatteintäkter skapas.

– Vi arbetar vidare med vårt projekt för stärkt lokalt företagsklimat. Nästa vecka kommer jag att åka till Simrishamn på Österlen som också ingår i vår satsning, säger Philip Thunborg.

Läs Svenskt Näringslivs rapport här. 

Fler nyheter från Företagarna