För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

"De små, jobbskapande företagen får ta smällen"

Publicerad 1 mar 2017
De små, jobbskapande företagen får ta smällen om de föreslagna nya skattereglerna för fåmansbolag blir verklighet. Finansministern måste stoppa förslaget – annars hotas Sveriges ­tillväxt, skriver Företagarnas vd Günther Mårder i Svenska Dagbladet.

Bland aktiva företagare har förslaget till nya 3:12-regler för småföretag väckt en kritikstorm. Varför, undrar många, ska vi riskera pengar och i många fall belåna huset för att bygga företag om vi sedan inte ska kunna göra en skälig vinst på vårt företagande?

För samhället finns stora risker med förslag som avskräcker folk från att starta och driva företag. Småföretagen skapar i dag fyra av fem nya jobb på den svenska arbetsmarknaden. Bara genom fler företag som växer och anställer kan vi klara integrationen av nya svenskar och människor i utanförskap. Förslag som ger småföretagare en skattesmäll är givetvis inte rätt medicin för att åstadkomma detta.

Förtroendet förbrukas

Förbrukat förtroende för reglerna kan få långvariga effekter och även leda till mer svartjobb. Man bör alltså vara försiktig med förslag som i grunden förändrar företagares förutsättningar.

Ett av motiven till de föreslagna ändringarna av 3:12-reglerna handlar om att begränsa stora revisionsfirmor och advokatbyråers möjligheter att använda ett regelverk som i första hand riktar sig till små före­tag. Att stora byråer, där anställda inte tar någon ekonomisk risk, startar företag för att kunna sänka sin skatt har väldigt lite gemensamt med den slitsamma och ofta ekonomiskt riskfyllda vardag som hundratusentals svenska småföretagare möter varje dag.

Därför ska inte samma skatteregler gälla för så olika typer av företag. Det är lätt att förstå lagstiftarens intentioner med utredningen, problemet är att förslagen inte når sitt syfte. Till syvende och sist är det ändå små, jobbskapande företagen som får ta smällen.

Läs hela debattartikeln på svd.se

Taggar
Fler nyheter från Företagarna