För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

3:12-förslaget riskerar att minska tillväxten

Publicerad 2 feb 2017
Trots att Sverige har god ekonomi är arbetslösheten relativt hög. Vad krävs för att komma ur den fällan? Lösningen, enligt en ny rapport från Entreprenörskapsforum, är ett skattesystem som uppmuntrar entreprenörskap.

Vid ett frukostseminarium den 2 februari hos Entreprenörskapsforum presenterades den intressanta rapporten  Skatterna och entreprenörskapetföretagsbyggande, optioner och tillväxt. Företagarnas skatteexpert Annika Fritsch fick möjlighet att tillsammans med statssekreterare Leif Jakobsson från Finansdepartementet diskutera och kommentera dessa högaktuella frågor.

Både i rapporten och i diskussionerna betonades att vikten av internationellt konkurrenskraftiga skatter inte enbart gäller bolagsskatt utan minst lika mycket entreprenörsskatter, det vill säga 3:12-reglerna, och att Sverige i dessa delar ligger högre än jämförbara länder. Detta är inte i längden hållbart om vi vill att företag ska fortsätta att utvecklas i Sverige.

Annika Fritsch framhöll att det är i småföretagen som jobben skapas. Hon underströk också vikten av goda och stabila regler för att inte bryta en positiv utveckling som varat det senaste decenniet.

Sedan en reform av 3:12-reglerna 2005 har både utdelningar och skatteintäkter från fåmansföretagare ökat ordentligt, trots att skattesatsen då sänktes. Nu föreslås omfattande höjningar av skatterna för företagare. Det väcker stor oro och många tvekar inför investeringar och expansion. Kraftiga skattehöjningar är inte rätt väg att gå om man vill se mer entreprenörskap och fler jobb.

Allt företagande innefattar risker och ofta måste en företagare avstå eller sänka sin lön och än mer skjuta upp pensionsavsättningar under många år under tiden man bygger upp sitt företag. Och samtidigt finns risken att företaget inte blir framgångsrikt.

För att detta ska vara intressant och att många ska våga starta och utveckla sina företag och anställa behöver skattereglerna kompensera både risker och uppoffringar. Hårdare skatteregler för småföretagare stärker inte entreprenörskapet, avslutade Annika Fritsch.

Det blev en intressant diskussion där många frågor avhandlades, bland annat förslaget om nya skatteregler för personaloptioner och vilka det borde omfatta, en utveckling av investeraravdraget genom fondlösning för att underlätta finansiering av mindre företag och sprida investerarnas risker och givetvis frågan om en större skattereform.  

Taggar
Fler nyheter från Företagarna