För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bra att Miljöpartiet säger nej till 3:12-förslaget

Publicerad 2 mar 2017
Miljöpartiet säger nej till förslaget om nya 3:12-regler, med motiveringen att det skulle slå alldeles för hårt mot landets småföretag. Företagarna välkomnar Miljöpartiets tydliga ställningstagande i frågan.

Företagarna har riktat skarp kritik mot inriktningen, både i utredningen där vi haft en expert med och sedan förslaget presenterades i höstas. Det skulle slå hårdast mot landets småföretagare och hämma företagande, investeringar och jobb.

- 4 av 5 jobb skapas just i småföretag med färre än 50 anställda. Det är därför så allvarligt när förslaget riktar en saftig skattesmäll just mot denna viktiga grupp, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Nu återstår att se hur väl MP lyckas i förhandlingarna med Socialdemokraterna. Företagarna vill påminna om att vissa delar av förslaget vore särskilt skadliga för Sveriges småföretag.

- För landets småföretagare är det viktigt att förenklingsregeln lämnas i fred och att löneregeln inte försämras så kraftigt som enligt förslaget, säger Företagarnas skatteexpert Annika Fritsch.

Man kan diskutera ett enhetligt löneunderlag på en något lägre nivå än dagens 50 procent. Om det ska införas en trappa med flera olika nivåer, bör det inte finnas mer än två steg. Fyraprocentsspärren bör också slopas så att medarbetare lättare kan bli till delägare. Om skatteuttaget - som idag är 20 procent - absolut måste höjas bör det ske stegvis och inte till högre än 22 procent.

- Det skiljer mycket i risknivå och likviditet mellan aktier i fåmansföretag och i andra onoterade företag och detta bör avspeglas i skatteuttaget, avslutar Annika Fritsch.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna