För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Andersson vilse i 3:12-frågan

Publicerad 15 maj 2017
Finansminister Magdalena Andersson gör ett valhänt försök att försvara regeringens förslag till skärpt entreprenörsskatt.

I en intervju med Dagens Industri försöker Magdalena Andersson skaka av sig den hårda kritiken mot regeringens förslag om skärpt entreprenörsskatt (3:12-reglerna). Enligt finansministern kommer det främst att slå mot de rikaste som ”hänger vid Stureplan” i Stockholm. Det är ett slarvigt försök att blanda bort korten.

– Magdalena Andersson vill göra 3:12 till en fördelningspolitisk fråga som passar väl in i Socialdemokraternas bild av att klyftorna i samhället måste minska. Men problemet med 3:12-förslaget är att det gör det dyrare och krångligare att driva företag, säger Företagarnas vd Günther Mårder i en kommentar i en uppföljande artikel i Dagens Industri.

Företagarna får många frågor från oroliga entreprenörer i hela landet som undrar om de regler som regeringen föreslår verkligen kommer att bli verklighet. Samma sak med revisionsbyråer och redoviskonsulter. Inte undra på. Förslaget innebär bland annat höjd skatt på utdelning med hela 25 procent.

– Regeringen verkar ointresserade av att ge småföretagare rimliga förutsättningar. Däremot verkar intresset stort för att klämma åt folk på Stureplan. Detta är säkert skälet till att konsekvensanalysen av 3:12-förslaget är så bristfällig, säger Günther Mårder.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna