För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Rustad för jobb?

Publicerad 5 jul 2017
Fler än 70 000 personer skulle kunna anställas bara i de små företagen. Utbildning är en väg för att minska glappet mellan arbetsgivarnas behov och de arbetssökandes kompetens. Men hur involveras arbetsgivarna i utformningen av utbildningen så att utbildning leder till anställning?

Under onsdagen arrangerar Företagarna flera seminarier tillsammans med Arbetsförmedlingen och Delegationen för unga och nyanlända till arbete, Dua. Dagens första seminarium hade rubriken "Rustad för jobb? Utbildning som strategi för bättre matchning". Från Företagarnas sida deltog Hanna Cederqvist, expert på kompetensförsörjning.

Panelen var enig om att det är viktigt att stärka kopplingen mellan utbildning och näringsliv – fler utbildningar borde matcha behoven som faktiskt finns på arbetsmarknaden. En annan faktor som lyftes upp var vikten av arbetsplatsförlagt lärande. Det är på arbetsplatsen man övar upp allt från språkkunskaper till kundbemötande.

- Det är också viktigt att öka flexibiliteten inom utbildningsväsendet – att man kan gå en kort kurs som stärker en viss kompetens eller utvecklar en ny istället för att behöva gå en lång utbildning från början till slut. Kontinuerlig kompetensutveckling är nödvändigt för att anställda ska kunna avancera, berättade Hanna Cederqvist.

När det gäller förbättrad samverkan mellan utbildningsväsendet och näringslivet kan man se vissa framsteg - även om det finns mycket kvar att göra.

-  Ett bra exempel är ett av Företagarnas branschförbund, Trädgårdsanläggarna, som har fått till stånd ett samarbete med Arbetsförmedlingen där de får vara delaktiga i processen att välja ut vilka som går en viss utbildning och där innehållet i form av kompetenser och praktik stämmer väl ihop med företagens behov. Det är ett lyckat exempel där de som är utbildade och kommer ut i arbetslivet sedan snabbt kan få jobb, avslutar Hanna Cederqvist.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna