För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

RUT ruckar inte på svenska modellen

Publicerad 14 mar 2016
Rutavdraget har i förhållande till andra åtgärder – som antingen är ineffektiva eller bygger på försämrade arbetsvillkor – stora fördelar, anser företrädare för (S) och Stockholms Handelskammare.
Foto: Shutterstock

Rut främjar tjänstesektorn och är en beprövad reform som ryms inom ramen för den svenska arbetsmarknadsmodellen. Det skriver Erika Ullberg (S) och Maria Rankka, Stockholms handelskammare på DN Debatt.

"Därmed borde hindren för en bred politisk uppgörelse om rut vara mindre och möjligheten större för regering och riksdag att sända en tydlig signal att man ser tjänstesektorns betydelse och tror på dess utveckling", anser skribenterna.

De konstaterar också i artikeln att försämringen av RUT som regeringen införde var ett steg i fel riktning, för signaleffekten och de verkliga effekter det har haft på den delen av tjänstesektorns utveckling. Enligt Skatteverkets siffror som Företagarna nyligen lyfte, läs mer här, har RUT- och ROT-sektorerna minskat från 7 176 till 6 199 sedan taket för avdragen sänktes. 

Företagarna håller också med skribenterna som skriver att det är glädjande att regeringen, efter en överenskommelse med allianspartierna, har utlovat förslag om att vidga rutavdraget till att gälla fler typer av tjänster.

"Det finns inget skäl att vänta och inte heller att stanna där". 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna