För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Många utrikes födda i RUT-branschen

Publicerad 10 mar 2016
Många av de nya RUT-företagarna är utrikes födda kvinnor och en stor del av deras anställda är också utrikes födda. Det visar nysläppt statistik från Statistiska centralbyrån.
RUT-företag. Foto: Shutterstock

Antalet RUT-företag har ökat under senare år. Något som skapat mängder av nya företag och jobb.  2013 förvärvsarbetade 130 000 personer år inom RUT-företag och 82 procent av företagen hade startat efter att RUT-avdraget infördes 2007, visar statistik från SCB.

Siffrorna visar också hur stark RUT-branschen är för att skapa nya företag och företagare, samt skapa arbetstillfällen - inte minst för kvinnor och utrikes födda.

Drygt hälften kvinnor

Bland de 9300 RUT-företagarna var drygt hälften, 52 procent kvinnor. Det är en betydligt högre andel jämfört med hur det ser ut bland samtliga företagare, där var bara drygt 3 av 10 kvinnor. 

38 procent av RUT-företagarna var utrikes födda, och det är också en betydligt högre siffra jämfört med företagargruppen som helhet. Där är andelen bara 14 procent. 

Tittar man enskilt på gruppen kvinnor som driver RUT-företag så var nära varannan utrikesfödd. Bland samtliga kvinnor som är företagare är knappt 2 av 10 födda utomlands:

6 av 10 anställda är kvinnor

Också bland de anställda är RUT-branschen en arena för kvinnor och utrikesfödda. År 2013 var 63 procent av de anställda i RUT-företag kvinnor. Var tredje anställd var född utanför Sverige.

SCB kunde också konstatera att andelen utrikes födda anställda i svenska företag skiljer sig markant åt beroende på om företagaren själv är inrikes eller utrikes född.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna