För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bra med utvidgning men höj taket

Publicerad 15 feb 2016
Regeringens förslag om en utvidgning av RUT har nu varit ute på remiss till myndigheter, organisationer och företag i branschen. Många av instanserna är positiva till utvidgningen men anser att avgränsningarna måste bli tydligare och att taket måste återställas om utvidgningen ska ge önskad sysselsättningseffekt.

Företagarna har i sitt remissvar tillstyrkt förslagen men anser att avdraget generellt bör utökas till att även omfatta närliggande tjänster så att avgränsningarna blir tydligare gör det lättare för både kund och företag att hantera. Här kan ni läsa mer om vårt remissvar.

Andra remissinstanser anser precis som Företagarna att de avgränsningar som ligger i lagt förslag kommer att göra det svårare för kund och leverantör. Dessutom anser många att taket bör återställas till minst tidigare nivå för att den önskade sysselsättningseffekten ska uppnås. Vi har här sammanställt några av remissvaren:

Ekonomistyrningsverket
Anser att även transportkostnaden bör ingå i avdraget så många flyttfirmor debiterar per timme där både arbets- och transportkostnaden ingår.

Arbetsförmedlingen
Positiva och anser att avdraget bör återställas till 50 000 kronor.

Kronofogdemyndigheten
Positiva men vill att det ska klargöras om svaranden kan få skattereduktion för flyttjänster som utförs i samband med en avhysning från bostad (som i princip ska betalas av svaranden).

Ekobrottsmyndigheten
Positiva och anser att särskilt förslaget om flyttjänster kommer att leda till mindre svartarbete.

Sveriges Åkeriföretag
Positiva och vill att avdraget för flyttjänster villkoras så att den som utför tjänsten gör detta med stöd av gällande yrkestrafiktillstånd för godstrafik.

Sveriges Möbeltransportörers Förbund
Positiva men anser att den som utför tjänsten gör detta med stöd av ett gällande yrkestrafiktillstånd för godstrafik vilket ska kontrolleras av Skatteverket.

TCO
Positiva men anser att förslagen öppnar för orimliga gränsdragningsfrågor och underminerar tilltron och respekten för de faktiska gränserna.

Svenskt Näringsliv
Positiva men anser att de försämringar som redan skett ska återställas. Vill ha en översyn av hela RUT-avdraget och vill att regeringen tillsätter en utredning som ser över hela systemet, efter det kan man diskutera vilka tjänster som bör ingå i RUT.

Trädgårdsanläggarna
Positiva men vill komplettera med fler tjänster som till exempel att plantering och skötsel av sommarblommor samt vattning av träd och buskar ska ingå i RUT.

Almega
Positiva till förslagen men anser att regeringen måste reducera osäkerheten som råder kring RUT och tydliggöra gränsdragningarna i husavdraget i sin helhet.

Hemfrid
Positiva och vill höja taket till 100 000 kronor per person och år.

Konjunkturinstitutet
Positiva men anser att det finns gränsdragningsproblem.

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna