För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Lavinartad ökning av anmälda bluffakturor i nordligaste länen

Publicerad 19 jan 2016
Just nu verkar bluffakturorna slå extra hårt mot företagare i norra delarna av landet. Ett jätteproblem, säger bland andra Anette Tandberg, Företagarnas regionchef i Jämtland-Härjedalen.

Flera medier lyfter just nu problemet med bluffakturor i Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län. 

I dessa län gjordes 2 265 polisanmälningar om bluffakturor under fjolåret – en ökning med hela 276 procent jämfört med året innanDet visar en sammanställning som ekonomiföretaget Visma har gjort av statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Siffran för hela landet är 20 procent.

– Bedrägerierna är ett jätteproblem för företagen eftersom det tar tid att bestrida dessa fakturor, säger Anette Tandberg, regionchef på Företagarna i Jämtland-Härjedalen som intervjuas i Länstidningen om frågan.

Svårt att sia om orsak

Varför ökningen syns just nu är svårt att svara på. Anette Tandberg tror att företagare i norr kan ha blivit bättre på att polisanmäla bluffarna, kanske ett led i att Företagarna aktivt arbetar med att informera och hjälpa företagare som blivit utsatta för bluffakturor.

Även andra län såg en ökning, om än inte lika drastisk. Bergslagen, där Dalarna, Värmland och Örebro ingår, såg en ökning med 65 procent till 910 anmälningar enligt undersökningen.

Även i region Mitt (Gävleborgs, Uppsala och Västmanlands län) var ökningen kraftig, 62 procent. Bara i region Väst (Hallands och Västra Götalands län) och region Syd (Kalmar, Blekinge, Kronoberg och Skåne län) minskade anmälningarna.

Har du fått en bluffaktura?

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna