För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Se upp för bluffakturor i julstressen

Publicerad 11 dec 2015
Tomtar, granar och ökad risk för fakturabedrägerier. Under julstressen ökar risken att man tar felaktiga beslut. Företagarnas jurist Johan Rydstedt ger dig säkra råd.
Fått en bluffaktura? Läs tips!

Så här inför jul är det mycket som ska hinnas med. I stressen ökar risken för att fakturabedragarnas bluffar smiter igenom betalningssystemet. 

 Företagarna har de senaste åren jobbat hårt för att fakturabedrägerierna ska behandlas som den samhällsfara det faktiskt är och att det nya föreslagna brottet grovt fordringsbedrägeri snarast kommer att införas, säger Johan Rydstedt, jurist på Företagarna.

Ett annat mycket viktigt vapen mot bedrägerierna är information. Här är Johans råd mot bluffakturor!

Informera om bluffakturor

Se till att extrapersonal är informerad om riskerna med fakturabedrägerier och telefonförsäljare. Skriv inte under några blanketter som du inte helt säkert vet vad det är och tacka inte ja till erbjudanden över telefon som kommer från företag du vanligtvis inte gör affärer med.

Du är inte ensam!

Kom ihåg att bluffakturor är ett stort problem och att du inte är ensam om att drabbas. Dela med dig av dina erfarenheter och stötta varandra.

Bestrid fakturan

Om du har vilseletts att skriva på en bluffaktura så ska du bestrida fakturan. Enklaste sättet är att mejla avsändaren och kortfattat upplysa om att du bestrider fakturan p.g.a. vilseledande. Att polisanmäla bluffarna är också bra.

Gemensamt motstånd

Om ingen betalar tjänar bluffarna inga pengar. Därför är det viktigt att alla gemensamt står upp emot detta genom att inte betala.

Facebookgrupp Bestrid bluffakturor

Har du fått en bluffaktura eller vill veta mer?

  • Som medlem i Företagarna kan du alltid ringa till Johan och hans kollegor på den juridiska rådgivningen 0771-45 45 45, för att få stöd.
Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna