För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Digital utpressning mot företag ökar

Publicerad 18 jan 2016
Att företag råkar ut för utpressare digitalt, exempelvis genom att hemsidan hackas och inte kan låsas upp utan betalning, verkar bli allt vanligare. Det vittnar både säkerhetsexperter och polisen om.
Datasäkerhet viktigt. Foto: Pixabay

Polisen ser en ökning av digital utpressning mot företag, skriver Dagens Industri. Det finns ingen säker statistik på området, men Anders Olofsson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter, säger att anmälningarna synts betydligt oftare på senare tid.

Enligt säkerhetsexperter som Di talat med drabbas alla typer av företag. Det vanligaste problemet är så kallade utpressningstrojaner, dataprogram som går in och låser eller krypterar filer. Bedragarna kräver sedan pengar för att återställa allt igen.

För många företag kostar det stora summor för varje dag deras sajt inte fungerar, så många lockas därför att gå med på utpressarnas krav.

Viktigt att polisanmäla dataintrång

Karin Berggren
Karin Berggren
, jurist på Företagarna, rekommenderar att företag som råkar ut för denna typ av attacker direkt bör polisanmäla brottet.

– Därefter gäller det att snabbt ta hjälp av expertis för att försöka täppa till de säkerhetsproblem som finns i systemen.

Det är också viktigt att göra en egen utredning, med hjälp av expertis, för att säkerställa framtida behandling av personuppgifter, enligt Karin Berggren. Man bör även informera kunder och andra berörda vars uppgifter kan ha hamnat i fel händer.

– Detta för att följdskador hos andra ska kunna begränsas, men även för att visa att man är öppen och samarbetar.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna