För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Beskattningen av personaloptioner hindrar svenska företags tillväxt och konkurrenskraft

Publicerad 4 nov 2015
Dagens skatt på personaloptioner slår mot svenska företags förmåga att locka till sig talanger och nyckelpersoner. Företagarna håller med dagens SvD-ledare om att läget måste ändras. Både för att få fler spjutspetsar, men också för att öka möjligheterna för små företag.
Annika Fritsch om personaloptioner

Enhörningsföretag, unicorn, är unga bolag som värderas till över en miljard dollar. Spjutspetsar som utgör ett sällsynt men av de flesta eftersträvansvärt inslag i företagsfloran, och ett fenomen som Svenska Dagbladets Per Gudmundson tar upp i en ledare 4/11.

Sverige ligger långt fram med många högt värderade bolag, inte minst inom IT-sektorn. Ledaren nämner professor Örjan Sölvells rapport för Länsstyrelsen, "Ekosystemet ICT & Digital – kartläggning av styrkeområden i Stockholmsregionen”. Den nämner 13 företag som är, eller bedöms att snart bli, enhörningar: Spotify, King, Mojang, Truecaller, iZettle, Klarna, Fishbrain, Footway Group, KnCMiner, Soundcloud, TicTail, Tobii och Neo Technology.

Viktigt attrahera rätt nyckelpersoner

Men det finns saker att förbättra för att dessa ska kunna ta steget till enhörningar.  En av dessa är att snarast ändra beskattningen av personaloptioner. Att, genom exempelvis optioner, locka till sig rätt nyckelpersoner och talanger är en faktor som spelar stor roll för företagens möjligheter att utvecklas. 

"I ett konkurrentland som USA beskattas optionerna som kapital, med 15 till 20 procents skatt.  I Sverige beskattas de som lön, med upp till 67 procents skatt.  Det säger sig själv att det därmed är lättare att attrahera nyckelpersoner och talanger i USA. Alliansen tillsatte därför en utredning om nya regler, som ska vara klar i mars. Det är av yttersta vikt att regeringen därefter föreslår en konkurrenskraftig beskattning." skriver Gudmundson.

Företagarna med i utredning

Företagarna håller med om vikten av denna fråga. Organisationens skattexpert Annika Fritsch sitter med i den nämnda utredning som just nu pågår på området, inom ramen för Incitamentsutredningen. 

- Små företag har svårt att rekrytera nyckelpersoner som behövs för att utveckla företaget. För dem skulle personaloptioner kunna vara ett viktigt verktyg. Men det förutsätter att skattereglerna ändras. Nu används det knappast alls. Det är viktiga inslag för att start up-företag, ja alla små företag, ska kunna utvecklas och att vi kan behålla framgångsrika företag i landet, säger Annika Fritsch.

Incitamentsutredningen ska vara klar i mars 2016.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna