För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Tillväxten finns främst i mindre företag – och aktiva ägare är en framgångsfaktor

Publicerad 10 dec 2015
Sveriges tillväxt finns framför allt i mindre och medelstora företag. Det visar en färsk rapport från Svenska Riskkapitalföreningen som Dagens Industri skriver om.
Småföretag bäst på tillväxt

Rapporten visar också att företag med aktiva ägare växer snabbare än företag av samma storlek men som har mer passiva ägare, visar rapporten. Exempelvis ökade antalet anställda i småbolagen med 9 procent i aktivt ägda bolag 2008–2013, och med bara 1 procent i dem med passivt kapital, skriver Di i artikeln.

Små och medelstora bolag skapar värde

Enlig rapporten drivs nyanställningar och värdeskapande framför allt små och medelstora bolag. Större företag, som har mer än 5000 anställda, har utvecklats negativt sedan 2007.

Elisabeth Thand Ringqvist är styrelseordförande i Svenska riskkapitalföreningen och säger till Di att regeringen bör fokusera mer på de små och medelstora bolagen. 

 Det gäller alltifrån hur socialförsäkringen fungerar till hur Arbetsförmedlingen arbetar.

Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna, välkomnar rapporten.

"Det är sällan som skatteregler och myndigheter tar hänsyn till individen – företagaren"

D Wiberg Ägandets inverkan på företagandet är ett väldigt viktigt ämne som relaterar både till skattefrågor och finansieringsproblem. En stor del av min egen forskning har handlat om just ägandets roll för företagande och det viktigaste budskapet är att det egna individuella, eller aktiva ägandet, spelar roll. Det kan låta självklart, men det är sällan som skatteregler och myndigheter tar hänsyn till individen – företagaren, säger Daniel Wiberg.

Finansiär har nyckelroll

Empirisk forskning visar att finansiären intar en nyckelroll tillsammans med företagens grundare för ett företags utveckling. I regel finansierar entreprenören den första fasen, själva företagsstarten, med egna medel. Företagets fortsatta utveckling, och framför allt tillväxt, kan kräva externt kapital och att nya ägare träder in i företaget. I denna fas har så kallade affärsänglar  visat sig lämpliga som finansiärer eftersom de ofta är just aktiva ägare, enligt Daniel Wiberg.

"Affärsänglar är ofta lämpliga finanisiärer, de är aktiva ägare"

Företaget får via affärsängelns eget nätverk ofta också tillgång till ytterligare kapital och kompetens. När affärsidén utvecklats och blivit mer stabil blir företaget även intressant för venture-kapitalister. Likt affärsänglarna är dessa aktiva finansiärer – och ägare – som bidrar till företagens utveckling och kommersialiseringen av produkterna.

Risktagande kan löna sig

Om vi vill ha system som gynnar tillväxt i mindre företag måste vi alltså ha system och regler som göra att det aktiva ägandet uppmuntras. Det är viktigt att politiken utformas så att den som vill starta ett företag också vågar ta risken som är förenat med företagande, samt att det detta risktagande faktiskt kan löna sig i längden, säger Daniel Wiberg.

 Framgångsrika företag startas ofta av personer med erfarenhet och bra alternativa jobb, att minska dessa personers osäkerhet är viktigt för att fler ska ta denna chans!

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna