För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagandet och julen: 3 av 10 minskar sin omsättning under julhelgen

Publicerad 9 dec 2015
För de flesta företagare är julen ingen kassako. Företagarnas undersökning visar att 30 procent, nära 3 av 10, av småföretagen minskar sin omsättning under julen.
Omsättning julhandeln för småföretag

Företagarnas nya enkätundersökning Företagandet och julen visar också att för hela 13 procent av dessa är minskningen kraftig. För nästan hälften av småföretagen är omsättningen oförändrad under julen.

Endast 6 procent anger en kraftig ökning, och branscherna som ser positiva siffror i boken är icke förvånande transport, handel samt hotell och restaurang. 

Den mest markanta minskningen av omsättning verkar ske i utvinnings- och tillverkningsindustrin. Där har hela 45 procent av företagarna svarat att omsättningen minskar.

 

 

Se alla diagram och ladda ner

Vill du läsa mer? Du kan ladda ner hela enkäten under "Ladda ner julundersökningen" på denna sida.

Om enkäten:

  • Enkäten skickades onsdag 18 november till drygt 4 500 företagare i Företagarnas Panel
  • Påminnelse skickades måndag 23 november till de som inte har svarat
  • Resultatet i presentationen baseras på 900 svar (20 %) (27 november)
  • Urvalet korrigeras så att det liknar den nationella företagarstrukturen, med hjälp av en modell baserad på SCB:s statistik på antal företagare i Sverige. Konkret görs detta genom att korrigerande vikter räknas fram för olika företagsstorlek (antal anställda), kön, ålder och bransch. Viktmetoden heter ”raking”.
Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna