För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Succé för misstag på turné

Det är okej att misslyckas. Arga kunder, misslyckade affärer och felaktiga beslut tillhör företagarens vardag. Och det är strulet som står i fokus på Misstagens Mästare. Vi åkte till Hässleholm för att se när succéföreställningen arrangerades för 25:e gången.
Publicerad 26 sep 2017
Pär Johansson och Laila Bagge är huvudtalare på årets upplaga av Misstagens Mästare. Foto: Emil Malmborg.

Gripande historier:

Ingen lämnar föreställningen Misstagens Mästare oberörd, det är starka berättelser som förmedlas. När entreprenören och teaterchefen Pär Johansson berättar om ensemblen, personligheterna och livet inom Glada Hudik Teatern besvarar publiken historierna med både skratt och tårar. Och Pär Johansson är tydlig:

– Jag springer in i väggen hela tiden, jag gör varken risk- eller konsekvensanalyser. Ju mer du blottar dina dåliga sidor, desto starkare blir du som person och ledare.

Kända entreprenörer om sina misstag

Entreprenören Laila Bagge har byggt ett starkt personligt varumärke – men vägen till kändisskap har kantats av motgångar och misslyckanden:

– Det händer ju saker hela tiden. På vägen hit fick jag veta att mitt inredningsprogram har tappat en massa tittare under senaste tiden, berättade Laila Bagge när hon gästade Misstagens Mästare i Hässleholm i början av sommaren.

Men hon har en tydlig uppfattning om hur motgångar ska hanteras:

– Du måste våga misslyckas, det visar bara att du är mänsklig.

Laila Bagge kommer att delta vid höstens alla föreställningar. Andra profiler som har delat med sig av misstag på Misstagens Mästare under åren är Amelia Adamo, Emma Wiklund och Pigge Werkelin.

Håller i trådarna

Ulrika Emegård är projektledare och spindeln i nätet bakom Misstagens Mästare. Hon var med redan på premiärföreställningen i Sundsvall 2011.

– Då hade vi Företagarnas dåvarande ordförande Jens Spendrup och entreprenören Per Holknekt på scenen.

Premiärföreställningen hade föranletts av diskussioner om Företagarna verkligen skulle våga lansera en turné som handlar om misstag.

– Det kändes lite läskigt inför premiären men efteråt insåg vi att det här kunde bli något riktigt stort.

Misstagens Mästare har nu arrangerats vid 25 tillfällen runt hela landet och närmare 10 000 besökare har varit på plats. Programmet och deltagarna i Misstagens Mästare förnyas inför varje säsong. På frågan vem som är Ulrika Emegårds drömgäst på scen kommer svaret snabbt:

– Det vore roligt om vi kunde få med superentreprenören Petter Stordalen, jag tror han har mycket att berätta.

Hit kommer Misstagens Mästare i år:

17 oktober: Strängäs
26 oktober: Växjö
9 november: Göteborg

 

Fler nyheter från Företagarna