För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Undersköterska skapar företagsboom

Hos Camillas Hemtjänst får medarbetarna välja om de vill vara anställda eller arbeta som underentreprenörer. I Täby har 80 procent valt att starta eget.
Publicerad 9 jun 2015

Hemtjänst har snabbt etablerat sig som en av de större privata aktörerna inom hemtjänsten i kommunerna norr om Stockholm. Bolaget är verksamt i Täby, Upplands Väsby, Österåker och Vallentuna. Österåkers kommun ställer krav på att de som utför tjänsterna ska vara anställda.

I övriga kommuner har Camillas Hemtjänst låtit medarbetarna välja om de vill vara anställda eller driva företag. I Täby valde de flesta, cirka 80 av 100, att jobba via egna företag medan personalen i Upplands Väsby föredragit fast anställning.

– Vissa människor vill ha friheten att vara sin egen, säger Camilla Bäck. Fler egenföretagare ökar flexibiliteten. Kommunerna vill att hemtjänsten ska finnas tillgänglig alla dagar 7–22.

– Men vi är inte garanterade jobb. Det här är ett sätt att möta kundens behov. Som egen företagare får du betalt när du har arbete, säger Camilla Bäck. Hon är positivt överraskad av att så många i Täby nappat på att driva företag.

– Jag trodde att fler skulle vilja bli anställda. Sitt eget bolag drog Camilla Bäck i gång hösten 2003. Hon hade jobbat som undersköterska och hade ingen tidigare erfarenhet av företagande. Hon hade en vision när hon startade:

Jag ville höra vad de äldre själva vill. De ville ha trygghet och kontinuitet och att de möter samma person.

I dag tolv år senare sysselsätter företagsgruppen 300 personer inom hemtjänst och hushållsnära tjänster.

– Jag hade inte trott att det skulle växa så här fort, säger hon. Camillas Hemtjänst fortsätter att expandera och har breddat verksamheten med bland andra hushållsnära tjänster. Verksamheten i Österåker och Vallentuna startade så sent som i fjol.

Själv har Camilla Bäck uppmärksammats för sitt entreprenörskap och fått erövra en tredjeplats i utmärkelsen Årets Företagare i Stockholms län. Själv säger hon:

För mig är kvalité inom vård och omsorg drivkraften, inte vinsterna.

 

MER I ÄMNET

13 Bästa Solotipsen

Konsulter skapar smart modell 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna