För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Konsulter skapar Smart modell

AdWise grundades 1996 av några konsulter som hoppat av från storföretag och ville köra i egen regi.
Publicerad 9 jun 2015

På det lilla kontoret strax söder om Liseberg jobbar bara fem personer. Men väggarna är fyllda av bilder av muntra gäng på skidresor, seglingssemestrar och storstadspromenader runt om i Europa. De sociala aktiviteterna är kittet i en organisation där alla driver sina egna bolag men jobbar under samma varumärke.

Drygt femtio it-konsulter är knutna till AdWise och lika många står på kö för att komma in.

– Så fort en konsult gjort första uppdraget kommer den in i värmen, säger Bert Olsson, vd för AdWise.

Konkret betyder det att man kan jobba under AdWises namn och får del av de uppdrag som bolagets säljare tar in. AdWise skickar fakturan till kunden och betalar därefter ut ersättningen till konsulten efter avdragen provision.

– Vår normalersättning är 15 procent om vi säljer in ett uppdrag till en konsult. Kommer man in med ett eget uppdrag får man 5 procent i rabatt och betalar alltså 10 procent, säger Bert Olsson. Konsulterna bjuds också in till de sociala aktiviteterna och erbjuds delägarskap.

Ungefär en tredjedel av överskottet går till sociala aktiviteter. Det som inte satsas i verksamheten delas ut till aktieägarna. AdWises upplägg har vissa likheter med konsultmäklare. Men ägarskapet och de gemensamma aktiviteterna bidrar till en starkare anknytning till bolaget. Samtidigt är konsulternas frihet stor. De väljer hur mycket de vill jobba och kan ta uppdrag från andra kunder.

– Vi har inga klausuler, säger Bert Olsson. AdWise grundades 1996 av några konsulter som hoppat av från storföretag och ville köra i egen regi. Efter några år krävdes en fastare struktur samtidigt som flödet av nya jobb behövde säkras. Bert Olsson, som då var konsultchef på ett it-bolag, rekryterades som vd.

– Nästa år är det 20-årsjubileum. Vi har redan preliminärbokat resan vi ska göra, säger han. 

MER I ÄMNET

13 Bästa Solotipsen

Undersköterskan skapar företagsboom

Taggar
Fler nyheter från Företagarna