headphones newspaper video-player

Offentliga finansieringsalternativ  

Många företagare som behöver kapital utifrån vänder sig till de offentliga alternativ som finns. Ofta kan du få offentligt stöd med en del av den summa du behöver, men då behöver du visa att du kan få ihop resten på annat sätt.  

Bäst och aktuell information om vilket stöd de kan erbjuda har förstås ansvarig myndighet, men vi ska ändå ta upp några av de möjligheter som finns.

En välkänd aktör på området är Almi Företagspartner. Almi är ett statligt ägt bolag där företag kan söka lån, riskkapital men också få råd och hjälp med affärsutveckling.  

Om du väljer att söka lån eller riskkapital beror på varför du söker externt kapital. Står du alldeles i början av din verksamhet och behöver pengar till starten finns det flera typer av lån som kanske kan passaAlmi Företagspartner har till exempel så kallade mikrolån, även kallade tillväxtlån värda att kika närmare på. Nyföretagarcentrum erbjuder något som de kallar uppstartslån. 

Starta eget-bidrag

Arbetsförmedlingen har länge erbjudit olika typer av stöd till arbetssökande som väljer att starta eget för sin försörjning och kan visa att de har en bra affärsidé.

Detta stöd har populärt kallats för starta-eget-bidrag och finns också som en variant för den som har en funktionsnedsättning av något slag. Det går också att söka bidrag för första halvåret som företagare. Har du tänkt att driva företag inom jordbruk, trädgård eller rennäring kan du vända dig till Jordbruksverket. De har något de kallar startstöd, riktat mot unga som vill driva den här typen av företag. 

Stöd för innovation

 Är du på väg att ta nästa språng i firman? För den som varit igång ett tag och behöver tillskott för att utveckla sin produkt eller innovation finns flera alternativ. Sveriges innovationsmyndighet, Vinnova, erbjuder stöd till företag som vill utveckla nya idéer

Söker du detta stöd konkurrerar du med andra innovationer och det är bara de bästa som får ta del av pengarna. Många aktörer ger också stöd till vissa branscher och sektorer. Energimyndigheten ger till exempel pengar till företag inom miljö och energiteknik, Nordiskt klimatinitiativ finansierar klimatprojekt i låginkomstländer och Europeiska socialfonden finansierar projekt inom kompetensutveckling. 

Tillväxtverket har också regionala bidrag för företagsutveckling och Almi har företagslån riktade särskilt till innovation. 

Söka pengar för export

 Det finns också pengar att söka från Almi och Tillväxtverket för den som behöver kapital till en exportsatsning. Almis exportlån riktar sig till små och medelstora företag som vill satsa på export inom alla branscher och Tillväxtverket har något de kallar för affärsutvecklingscheckar. Och det finns fler aktörer som kan ge stöd till den som vill komma ut på en internationell marknad. 

Från organisationer som Business Sweden och EEN, Enterprise Europe Network, kan du få rådgivning och stöd till din exportsatsning. Företagare som behöver finansiera sina exportsatsningar, men som fått nobben av banken och riskkapitalbolagen kan kanske hitta ett alternativ här.