headphones newspaper video-player

Maxa företagslånet

Undersök var pengarna kommer att göra störst nytta så ökar dina chanser att lyckas. Foto: Shutterstock
Lånade pengar ska användas smart. Så här får du ut mesta möjliga av ditt företagslån.

Artikeln är ett samarbete med CapitalBox.

Ditt företagslån är beviljat, gratulerar! Nu kan du sätta full fart igen, men se till att du använder pengarna till sådant som verkligen skapar lönsamhet för ditt företag.

Gör en plan

Att få ett företagslån beviljat är för många företag vägen till nya affärsmöjligheter och tillväxt. Undersök var pengarna kommer att göra störst nytta så ökar dina chanser att lyckas.

Här är några exempel på investeringar som kan hjälpa dig att förbättra lönsamheten:

1. Fyll på lagren

Se till att du har allt du behöver i lager, utöka sortimentet med potentiella storsäljare etcetera.

2. Köp in utrustning

Ett företagslån är ofta den enda möjligheten när man behöver köpa in dyr utrustning.

3. Investera i sådant som underlättar den löpande verksamheten

Att driva ett företag kräver både tid och pengar. Därför är det inte ovanligt att mindre företag använder en del av lånet till att få saker och ting att fungera smidigt. När du letar efter en långivare, undersök om det är avgiftsfritt att lösa lånet i förtid.

Det gäller särskilt om du ska ansöka om ett kortfristigt lån och kanske inte kommer att utnyttja hela lånebeloppet. I så fall kan det löna sig att betala av lånet snabbt. 

4. Marknadsföring

Att använda en del av lånet till marknadsföring och annonsering kan vara en bra idé. Nya kunder och ökad försäljning är vägen till framgång för alla företag.

5. Samla flera lån i ett

Att betala av dyra lån, eller samla flera lån i ett större lån, är ett smart och effektivt sätt att förbättra likviditeten. Dessutom blir det oftast mycket billigare, totalt sett.

Få ut mesta möjliga av lånet

Att ha koll på det administrativa hjälper dig att använda företagslånet på ett effektivt sätt. Här är några tips om hur du undviker vanliga misstag.

1. Sätt in de lånade pengarna på ett separat konto och gör sedan överföringar till ditt vanliga företagskonto efter behov

På så sätt blir det lättare för dig att skilja mellan de pengar du lånat och det vanliga rörelsekapitalet, vilket minskar risken för impulsköp. Försök att minimera kostnaderna! Att använda merparten av lånet till att täcka löpande kostnader är inte att rekommendera, eftersom du då går miste om möjligheten att göra investeringar som får företaget att växa.

2. Spendera inte hela kapitalet direkt

Att plötsligt ha pengar i kassan är inspirerande och innebär nya möjligheter, men det är viktigt att behålla disciplinen. Tänk noga igenom vilka investeringar som är viktigast i förhållande till dina mål med företaget och håll dig till en budget så att du vet var pengarna tar vägen. Utnyttja tillskottet till att ta företaget till nästa nivå.

3. Bit inte den hand som föder dig

Var rädd om relationen med långivaren, dvs. betala alla fakturor i tid (eller i förväg om du har möjlighet). Om du behöver skjuta upp en betalning en månad kan du alltid fråga, så håll kontakten. Vem vet, kanske kommer du att vara i behov av ytterligare kapital (utöka lånet) vid ett senare tillfälle?