headphones newspaper video-player

Privatlån v/s företagslån för företagare - vad är skillnaden

Hur ska man veta vilket lånealternativ som passar ens företag bäst?
För många egenföretagare kan ett företagslån vara ett bra alternativ om ekonomin ser stabil ut. Vad är då egentligen skillnaden mellan att ansöka om ett privatlån eller ett företagslån? I denna artikel reder vi ut eventuella frågetecken.

Artikeln är ett samarbete med Lendo - Sveriges största jämförelsetjänst för privat- och företagslån

De flesta företagare behöver någon gång låna pengar. Vid en sökning på internet hur man enklast hittar finansiering märker man snabbt att alternativen är många. Hur ska man veta vilket alternativ som passar ens företag bäst?

Bolagsformen påverkar vem som “får” teckna lånet

För att reda ut skillnaden mellan ett privatlån och ett företagslån inleder vi med att kika närmare på hur bolagsformerna enskild firma och aktiebolag påverkar möjligheten att låna pengar. Bolagsformen har nämligen en betydande effekt på vem som skrivs och hålls ansvarig för ett eventuellt lån.

En enskild firma är inte en juridisk person = du måste stå skriven på lånet

En enskild firma räknas inte som en juridisk person vilket innebär att den enskilda firman aldrig kan skrivas på ett lån och stå som ytterst ansvarig. Det kan endast ägaren göra. Annorlunda är det däremot för ett Aktiebolag (AB) i teorin.

Låt oss ge ett exempel:

Om en egenföretagare som driver en enskild firma ansöker om ett företagslån kommer lånet att skrivas på ägaren själv och inte på företaget. Ägaren och företagets ekonomi är nämligen integrerade.

Det innebär att ägaren måste ha en god privatekonomi och således en god kreditvärdighet för att ens beviljas ett lån till den enskilda firman. Inget särskilt borgensåtagande behövs alltså eftersom ägaren redan är personligt ansvarig för skulderna.

Läs mer om villkoren för att teckna ett företagslån hos Lendo.

Aktiebolag motsvarar juridiska personer = därför skrivs lånet på företaget

Med ett aktiebolag är det andra regler då bolagsformen AB motsvarar en juridisk person. Det  innebär alltså att en långivare kan skriva ett lån på ett aktiebolag. Däremot är det mycket vanligt att långivare ändå vill att ägaren till aktiebolaget, eller annan styrelsemedlem med god privatekonomi, går i personlig borgen för lånet som en säkerhet för återbetalning av pengarna. Borgensmannens kreditbetyg påverkas inte av borgensåtagandet, förutsatt att företaget sköter sin ekonomi.

Ansöker du och tecknar om ett privatlån istället för ett företagslån påverkar din skuld ditt privata kreditbetyg tills dessa att lånet är betalt. Det rekommenderas därför att ansöka om ett företagslån i de allra flesta fallen. 

Räntekostnader presenteras oftast olika för privat- och företagslån

Ansöker du om ett privatlån lägger du snabbt märke till att lånet presenteras tillsammans med räntekostnader och effektiv årsränta. Det är nämligen lagstadgat att dessa uppgifter måste framgå.

Det underlättar framförallt när man ska jämföra olika lånealternativ. Företagslån omfattas däremot inte av samma regler vilket gör att räntekostnader och annan jämförbar information kan presenteras olika för olika långivare.

När ska jag ansöka om privatlån respektive företagslån?

Att låna pengar från en långivare är alltid riskfyllt oavsett om du tecknar ett privat- eller företagslån. Är du egenföretagare som har funnits ett tag på marknaden och är i behov av ett lån rekommenderar vi att du undersöker möjligheten till företagslån.

Nystartade enskilda firmor kan dock uppleva svårigheter att beviljas ett företagslån eftersom långivarna inte har så mycket information om firmans utveckling och resultat ännu. Då kan ett privatlån vara ett alternativ för att kicka igång företaget.

Har du frågor om hur det går till att ansöka om ett företagslån - då kan du besöka Lendos hemsida www.lendo.se/foretagslan.

Privatlån

Är du nyfiken på hur du kan använda ett privatlån för ditt företagande?

Privatlån v/s företagslån för företagare - vad är skillnaden?

Vad är ett privatlån - blancolån?