headphones newspaper video-player

Måste jag gå i personlig borgen för att få ett företagslån?

Enligt en ny undersökning från Lendo kräver 98 procent av långivarna att en registrerad styrelsemedlem går i personlig borgen för företagslånet för att lånet ska beviljas.
Personlig borgen är ett vanligt lånebegrepp i sammanhang där man talar om privatlån, bolån och företagslån. Att gå i personlig borgen för ett företagslån kan för vissa vara den enda vägen att beviljas lånet.

Artikeln är ett samarbete med Lendo - Sveriges största jämförelsetjänst för privat- och företagslån

Det råder stor osäkerhet bland företagare gällande innebörden av personlig borgen samt om det påverkar den personliga kreditvärdigheten. I denna artikel reder vi ut begreppet och förklarar varför du som egenföretagare ska överväga att gå i personlig borgen för ett företagslån för att öka dina chanser att beviljas ett lån.

Vad innebär att gå i personlig borgen för ett lån?

Att gå i personlig borgen för ett lån innebär rent juridiskt att du tar ekonomiskt ansvar för att lånet betalas tillbaka. Många blandar ihop begreppet med borgenären - vilket är den som lånar ut pengarna - i detta fall långivaren för företagslånet.

Det är inte alltid så att den som söker ett lån är den som också går i personlig borgen, det kan i företagssammanhang vara en annan styrelsemedlem. Borgensåtagandet innebära att man kan bli ekonomiskt ansvarig för att lånet betalas tillbaka om företaget inte kan betala.

Det är dock ovanligt att det går så långt och en vanlig åtgärd är att långivaren försöker i första hand få in pengar från konkursboet. Banker och långivare skulle generellt inte bevilja lån om bolaget inte har tillräckligt med tillgångar som kan täcka lånet vid konkurs.

Påverkas min kreditvärdighet?

Om du tecknar ett företagslån och samtidigt går i personlig borgen för företagslånet kommer din privata kreditvärdighet inte att påverkas av ditt åtagande.

Om företagsverksamheten går i konkurs och du som borgensman inte kan betala skulderna kan det att komma att påverka din privata kreditvärdighet, men det är främst så att långivaren försöker lösa skulden genom att sälja långivarens tillgångar.

Hur vanligt är det att man går i personlig borgen?

Enligt en ny undersökning från Lendo kräver 98 procent av långivarna att en registrerad styrelsemedlem går i personlig borgen för företagslånet för att lånet ska beviljas.

Detta för att risken anses högre hos mindre företag och långivaren vill säkra att man får tillbaka de pengar man ha lånat ut. Många småföretagare anser att det är ett hinder för att söka ett företagslån men i dagsläget finns det få alternativ. 

Tips!

Går du i lånetankar och har frågor om personlig borgen kan vi på Lendo hjälpa dig att få svar på de frågor som du har. Gå till vår sida lendo.se/foretagslan eller ring vår kundtjänst direkt.

Mer om finansiering

Vad kostar factoring?

Om avkastningen på det egna kapitalet är större än factoringavgiften är det lönsamt med factoring...

Så fungerar factoring

Factoring – eller fakturaköp som det också heter – går ut på att ett factoringbolag mot en avgift...